FOTO: “Nr'te wtroke, ne škovac!”

“Solidarnost, sobivanje, sočutje!” Tako so danes skandirali mladi, ki so se pet minut pred poldnevom udeležili globalno usklajenega podnebnega štrajka. Proti brezbrižnemu kapitalu, onesnaževalcem v prometu in zgrešeni miselnosti posameznikov, prepričanih, da so nemočni, so protestirali tudi mladi Primorci v Kopru, Novi Gorici in Ilirski Bistrici.

Podnebni štrajk - Koper Foto: Ilona Dolenc
Podnebni štrajk - Koper Foto: Ilona Dolenc

PRIMORSKA > V koprski Taverni se je zbralo več sto šolarjev in dijakov, med njimi tudi osnovnošolci v spremstvu učiteljic. Opremljeni s plakati, na katere so - med drugim tudi s parafrazo znanega gesla “Make children not war” v pristni primorščini: “Nr'te wtroke, ne škovac!” - napisali in narisali svoje zahteve po spremembah, so naredili obhod po mestu s postankom pred Luko in sedežem občine in ob tem v en glas vzklikali: “Naše okolje, naša prihodnost!”, “Dovolj nam je sranja, zahtevamo dejanja!”, “Smrt kapitalu, svoboda planetu!, “Ni planeta B!”

“Prav je, da protestiramo, a priti enkrat na leto na shod in malo kričati ne zadostuje. Kazati s prstom na druge, kaj naj naredijo in kako naj se spremenijo, ni dovolj,” je mlade nagovoril eden od udeležencev shoda, Deni iz Puč. “Ko bomo odšli s tega protesta domov, lahko naredimo dvoje: živimo naprej svoja življenja kot zgledni potrošniki ali pa vzamemo usodo nas, naših potomcev in vseh drugih živih bitij v svoje roke in se kot posamezniki spremenimo za skupen cilj - boljši svet in lepšo prihodnost,” strnil poročilo protesta v sklepno misel.

Več sto mladih, pretežno šolarjev, je danes podobna stališča izrazilo tudi v Novi Gorici ter v Ilirski Bistrici. “Led se topi, ubogi mi”, je opozarjalo približno 300 bistriških učencev in dijakov, ki so se jim pridružili tudi otroci iz vrtca. S sprehodom po mestu in nato še krajšim shodom v atriju OŠ Antona Žnideršiča so opozorili tudi na okoljevarstvene težave v domačem mestu.

Učenci OŠ Dragotina Ketteja so tako enega od plakatov namenili problematiki izpustov tovarne Lesonit. “Učenci so želeli opozoriti na blišč in bedo kapitalistične družbe. Eni služijo, medtem ko vsi drugi dihamo umazan zrak,” je povedala njihova mentorica Anica Brožič. “Naj tudi ministri, župani in predsedniki krajevne skupnosti ne posegajo v naravo z asfaltom, naj ne podirajo dreves zaradi nepotrebnih tovarn in trgovin,” pa je na večje gradbene posege, ki so se zgodili v mestu v zadnjih letih, opozorila devetošolka Manca Slosar, sicer tudi pobudnica podnebnega štrajka v Ilirski Bistrici.

Da lahko že z najmanjšimi koraki prispevamo k velikim spremembam, je opozorila tudi dijakinja 3. letnika bistriške Gimnazije Tina Šajn in skupaj z ostalimi pozvala k manjši potrošnji. “Ne onesnažujmo gozda! Gozd je naše igrišče,” pa so s plakatom opozarjali najmlajši iz Vrtca Jožefe Maslo, ki so zapeli tudi svojo Eko himno.


Najbolj brano