Kozinski balinar Erik Čeh brani naslov svetovnega prvaka

Z lanskima naslovoma svetovnega prvaka v hitrostnem zbijanju med mlajšimi člani in evropskega mladinskega prvaka v natančnem zbijanju je Erik Čeh potrdil, da mu ne gre oporekati naziva novega čudežnega dečka slovenskega balinanja. Mavrično majico iz kitajskega Jiaxinga te dni brani v Italiji.

 Erik Čeh upa, da bo ponovil uspeh iz kitajskega Jiaxinga. Foto: Simon Maljevac
Erik Čeh upa, da bo ponovil uspeh iz kitajskega Jiaxinga. Foto: Simon Maljevac

KOPER > Jesenski del balinarske sezone je tradicionalno namenjen največjim tekmovanjem, ki jih je Kozinčan Erik Čeh že vajen. Na svetovnih prvenstvih je začel odličja zbirati že leta 2014 v mladinski konkurenci. V zadnjih letih je dejansko ves prosti čas namenil treningom in tako je bilo tudi v letošnjih najbolj vročih mesecih: “Sem zelo dobro kondicijsko pripravljen. Med poletjem sem vsakodnevno pretekel kar nekaj kilometrov, kolesaril in delal vaje za moč, seveda pa ni šlo brez balinarskih krogel. Moral sem si dobro razporediti čas, saj sem imel tudi delovne obveznosti, a se je izšlo po načrtu.” Čeh je najbolj pomemben člen reprezentance mlajših članov, tako da bo na svetovnem prvenstvu pričakovano nastopil v igri dvojic ter v hitrostnem in štafetnem zbijanju: “Nastopil bom v treh disciplinah. Od tega sta dva tekaški, a verjamem, da bom zdržal vse napore. Vem, da bo potrebno za najvišja mesta v hitrostnem in štafetnem zbijanju premagati Hrvate, Francoze in Italijane. Nevarni znajo biti tudi Turki, ki so v zadnjih letih zelo napredovali. Po spremembi pravil se je svetovni vrh malce razširil in konkurenca je iz leta v leto bolj zgoščena. V vseh treh disciplinah se nadejam osvojitve medalje. Seveda je tiha želja zlato odličje, a se bo potrebno za to zelo potruditi in imeti tudi malce sreče.”

Izjemni rezultati v reprezentančnem dresu so Čehu odprli vrata v močno italijansko serie A, kjer nosi dres Ponteseja iz Cordignana pri Trbižu. Med italijansko elito ni potreboval veliko časa za aklimatizacijo in klubski trenerji so mu že v krstni sezoni namenili pomembno vlogo. “Prva sezona v močni italijanski ligi je za mano in z njo sem zelo zadovoljen. Nisem pričakoval, da bom na vsaki tekmi zaigral v kar treh disciplinah. Nabral sem si ogromno izkušenj, kar mi bo zagotovo v veliko pomoč tudi na svetovnem prvenstvu,” meni 19-letni Čeh, ki se veseli obračunov z vrstniki: “Posebne treme ne bi smel čutiti. Večja težava bi znala biti velika dvorana v Alassiju, saj je po tleh položen parket, na katerem bo posebna podlaga in čez njo pesek. Posledično bodo razmere za bližalce zelo zahtevne, medtem ko za zbijalce ne bi smelo biti večjih posebnosti.”

Polni optimizma

Slovenska balinarska reprezentanca mlajših članov in mladincev bo do sobote v italijanskem Alassiu v Genovskem zalivu nastopila na svetovnem prvenstvu. Za odličja se bo potegovalo 150 balinarjev iz 24 držav iz Azije, Avstralije, Afrike, Južne Amerike in Evrope. Tekmovanje bo potekalo v igri dvojic ter hitrostnem, štafetnem in natančnem zbijanju, v kategoriji mladincev do 18 let in mlajših članov do 23 let. Selektor slovenske izbrane vrste Anton Kosar je v Italijo popeljal mladince Gašperja Povha, Jako Štremfla in Jana Guština ter mlajše člane Matijo Povha, Erika Čeha in Žana Sodca. “Pričakujemo boj za najvišja mesta v vseh disciplinah. Smo dobro pripravljeni,” je bil pred potjo v Alassio optimističen selektor Kosar.


Najbolj brano