Iskali bodo pravo mero pravičnosti

Vladni predlog, da bi proračunske izdatke omejili tudi s posegi v socialne transferje, je šele osnutek zamisli, kako odpraviti anomalije, mirijo strasti na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. “Iskali bomo pravo mero pravičnosti,” zagotavlja ministrica Ksenija Klampfer.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Namera vlade, da bi z zakonom o ukrepih za uravnoteženje proračuna za leti 2020 in 2021 omejila nekatere socialne transferje, je naletela na oster odziv Levice. “To ni Zujf,” se brani ministrica za delo Ksenija Klampfer, ampak zakon, s katerimi bi odpravili nepravilnosti in krivičnosti v sistemu. Ena od teh je na področju izračunavanja upravičenosti do otroškega dodatka. Nekomu, ki ima na bančnem računu pol milijona evrov, se pri računanju višine tega transferja upoštevajo le obresti, ki po današnjih obrestnih merah nanesejo 2000 evrov.

Pokojnina 530, varstveni dodatek 592 evrov

V Levici opozarjajo zlasti na namero vlade, da bi znižala varstveni dodatek. Tega lahko prejemajo trajno nezaposljive osebe z zelo nizkimi prihodki, torej invalidi in revni upokojenci. Cenzus za varstveni dodatek je trenutno 592 evrov. Po lanskem povečanju denarne socialne pomoči so se razmerja porušila, razlog za poseg v varstveni dodatek povzema Klampferjeva: “Pokojnina za 40 let dela trenutno znaša 530 evrov, varstveni dodatek pa 592 evrov.”

Marjan Šarec

predsednik vlade

“Zlorabe socialnih transferjev nam vzamejo kar nekaj denarja in z njim bi lahko zgradili kar nekaj domov za ostarele.”

V osnutku zakona za uravnoteženje proračuna v prihodnjih dveh letih je varčevanju namenjeno še znižanje plačila za osebno asistenco za tiste izvajalce, ki imajo malo uporabnikov.

Koalicija se je o predlogih šele začela usklajevati. Včeraj so se partnerji seznanili z vsebino, edina sporna točka pa naj bil varstveni dodatek. “Predvsem bi radi zaščitili najbolj ranljive skupine, da teh ukrepov ne bi občutili. Iskali bomo pravo mero pravičnosti,” je s posegi v varstveni dodatek zadržana tudi ministrica.

Ksenija Klampfer

ministrica za delo

“Pokojnina za 40 let dela trenutno znaša 530 evrov, varstveni dodatek pa 592 evrov.”

Nepotrpežljivi ali solidarni?

Vladina varčevalna namera je v petek v javnost prišla prek stranke Levica, kjer opozarjajo, da vlada varčuje pri najrevnejših. Luka Mesec je ugotavljal, da gre za Zujf Marjana Šarca, te besede pa so nato sprožile verbalni ping-pong med prvakom Levice in premierjem. Šarec je v soboto o Mescu dejal, da je “mlad in nepotrpežljiv”, saj da komentira zadeve, ki jih uradno še ni na mizi. Mesec je Šarcu včeraj vrnil rokavico: “Mlade nas skrbi za revne starejše in invalide in to ni znak nepotrpežljivosti, ampak znak solidarnosti.”

V Levici trdijo, da bi interventni zakon samo iz naslova varstvenega dodatka invalidom in upokojencem, ki iz drugih virov ne prejemajo dovolj za dostojno preživetje, vzel 35 milijonov evrov. Klampferjeva o tem, kolikšen bo dejanski prihranek z ukrepi, ki jih načrtujejo, pravi, da so številke za zdaj le ocene. Pri pripravi proračuna je sicer njeno ministrstvo dobilo nalogo, da prihodnje leto privarčuje 20 milijonov evrov. Šarec je o varčevalnih učinkih povedal, da bi zakon o ukrepih za uravnoteženje proračuna sprejemali v vsakem primeru, tudi če bi imeli višjo gospodarsko rast. “Zlorabe socialnih transferjev nam vzamejo kar nekaj denarja in z njim bi lahko zgradili kar nekaj domov za ostarele,” je opozoril.


Najbolj brano