Čebele krive za zamudo

Za obstoj planeta so tudi žuželke izjemno pomembne, kar moramo nenehno upoštevati in spoštovati tudi, ko gre za zatiranje. Tudi čebele so del te vrste živali. Zadnji dogodek, ki je obkrožil svet, opisuje, kako so čebele v Indiji zakrivile zamudo letala.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

Žuželke so na našem planetu zelo stara vrsta, ki je nastala veliko pred človekom. Vloga žuželk v naravnem okolju je zelo velika in nenadomestljiva, saj so izjemno pomembne v naravnem ravnotežju, kar moramo nenehno dosledno upoštevati tudi pri njihovem zatiranju.

Škodljivi insekti delajo škodo na rastlinah (kmetijski škodljivci), hrani (skladiščni škodljivci), imetju (ekonomski škodljivci), ogrožajo zdravje ljudi in živali (zdravstveni škodljivci) ...

Zdravstvene škodljivce delimo v več skupin: strupene (ki ugriznejo, pičijo, ranijo, ko se jih dotaknemo), parazite (ektoparaziti, endoparaziti), vektorje (prenašalci najrazličnejših bolezni), molestante (s svojo prisotnostjo motijo, povzročajo nelagodje in odbojnost). Mednje spadajo ose in sršeni, zato jih smemo zatirati s pomočjo različnih ukrepov (dezinsekcija) in odstranjevati iz naše bližine.

Zanimiva je nedavna novica, kako je roj čebel zadržal velikana, kakršen je moderno potniško letalo. Ostalo je na letališču, saj ni moglo poleteti. Gre za letalo indijske družbe Air India, ki je imelo večurno zamudo zato, ker je na steklu pilotske kabine pristal roj čebel in napadel osebje, ki jih je skušalo odstraniti, je poročala francoska tiskovna agencija afp.

Roj je na letalu s 136 potniki pristal malo pred načrtovanim vzletom z letališča v Kolkati. Osebje letališča je skušalo čebele spoditi, a jih je s tem zelo razjezilo in žuželke so napadle osebje. Nato so jih skušali odgnati z brisalci, a so bili prav tako neuspešni. Nazadnje so se jih po skoraj eni uri znebili s pomočjo vodnih curkov iz gasilskih tovornjakov.

Letalo je proti Agartali na severovzhodu Indije poletelo z več kot tremi urami in pol zamude, je še poročala agencija.

Pri nas je čebela zaščitena, kar določa uredba o zavarovanju ogroženih živalskih vrst. Tako je ne smemo zatirati s kemičnimi preparati, kot to lahko počnemo pri osah in sršenih. Verjetno so v Indiji druge vrste čebel, a naša kranjska sivka (znanstveno ime Apis mellifera carnica), je avtohtona čebelja pasma, ki je nastala na območju Slovenije. Najdemo jo sicer tudi na ozemlju širše Koroške in Štajerske (tudi v Avstriji), na Madžarskem, v Romuniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Nemčiji ter ponekod drugod. Trenutno je druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu, ki se veliko uporablja v čebelarstvu.

Kranjska čebela je umirjena pasma, namenjena pridobivanju medu in drugih čebeljih pridelkov v gosto naseljenih območjih , čebele pa vzrejamo v čebelnjakih in jih tudi ekonomsko izkoriščamo. Čebela se po zunanjosti lepo loči od ose in sršena.

Tudi v primeru dogodka na indijskem letališču bi bilo ukrepanje najprimernejše na način, da bi na pomoč na letališču poklicali strokovnjaka čebelarja. Ta bi nato znal previdno “otresti” roj čebel, ki se je zbral na letalu, in bi jih spravil v panj. Ker so ekipe na letališču ravnale nepravilno, so roj čebel razdražile, saj je verjetno rojil, zato so se takoj pojavili problemi. Kot je poročala tiskovna agencija afp, so stvar rešili na grob način, saj so čebele odstranili na silo in tako po vsej verjetnosti pokončali roj.

Nastala je škoda zaradi zamude letala, ogroženi so bili delavci, potniki in člani posadke. Hkrati je bil storjen pokol čebel.

To je samo še en primer, kako lahko v vsakdanjem življenju pride do težav in škode tudi zaradi povsem naravnih dogodkov, kakršen je tudi rojenje čebel. Zastavlja se vprašanje, ali prisotni niso poznali postopka odstranjevanja čebel. Pri nas ga pozna vsak strokovnjak in temu primerno ukrepa ob tovrstnih nevšečnostih.


Najbolj brano