Svoj glas za čisto vodo dali tudi Pupedanci

Približno 50 zainteresiranih občanov se je v petek zvečer ob ognju in glasbi zbralo v “Krogu za našo vodo” na Bilah na osrednjem vojaškem vadišču Slovenske vojske. Na miren način in s kulturnim programom so opozorili na tveganje, ki ga vojaška dejavnost v neposrednem zaledju vodnega vira Malni predstavlja za bodočo oskrbo s kakovostno pitno vodo.

Udeleženci srečanja so ob ognju peli pesmi o vodi. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Udeleženci srečanja so ob ognju peli pesmi o vodi. Foto: Veronika Rupnik Ženko

BILE > “Naša narava in naravni viri so vse bolj ogroženi, zato sem sklenil v ta namen napisati pesem. Iz razprave, ki se je okrog te pesmi spletla na socialnih omrežjih, je nastala pobuda, da bi se dobili tudi v živo in peli pesmi za vodo,” je o ozadju srečanja povedal postojnski kantavtor Klemen Nagode. Kot je poudaril, srečanje ni usmerjeno proti vojski na splošno, niti ne gre za politično srečanje, pač pa želi javnost ozaveščati na miren način prek pesmi in glasbe, ki lahko sežeta dlje in globlje.

Pobudo so prišli podpreti tudi trije člani znane pivške glasbene skupine Ana Pupedan. “Tukaj smo zato, ker nam ni vseeno. Radi bi imeli čisto vodo in mir in radi bi, da vojska najde nek drug, primernejši prostor, da se preselijo – na luno,” je bil v svojem slogu neposreden Simon Avsec. “Danes sem bral, da bi naš klasični kras radi priključili pod Unesco in zato so se ocenjevalci srečali tudi z vojsko. Vojska je verjetno rekla, da bodo tukaj pokali še naprej, oni pa bodo rekli, da tega območja ne bodo dali pod Unesco,” je bojazen izrazil Marko Doles. “Kras in vojska pač ne gresta skupaj,” ga je dopolnil Peter Žnidaršič.

Na dogodku niso manjkali niti člani civilne iniciative za Pivško kotlino brez streljanja, saj bi sicer, kot je dejal Florijan Poljšak, izdali sami sebe. Poljšak je izrazil zadovoljstvo, da se gibanje, ki ga je začela iniciativa, širi. “Zbrali smo se, da bi uveljavili svojo osnovno pravico do čiste pitne vode, ki je zajamčena tudi v ustavi, a je žal na tem območju ogrožena in vse več ljudi spoznava, da se je treba boriti, da je ne bi onesnažili,” je dodal član iniciative Jože Smrdel. Iz vrst občinske politike sta se srečanja udeležila postojnska občinska svetnika Samo Vesel in Tina Žigon.


Najbolj brano