Slovenija v soboto z Bolgarijo

V sredinem poznem večeru so se zadnje tekme skupin C in A evropskega odbojkarskega prvenstva (EP) za moške vendarle razpletle po željah Slovencev, ki so v skupini C ostali drugi. Jutri bodo ob 20.30 v Stožicah igrali s tretjim moštvom skupine A, Bolgarijo.

Slovenski blok Rusov ni mogel zaustaviti. Kako bo jutri z Bolgari? Foto: Anze Malovrh/STA
Slovenski blok Rusov ni mogel zaustaviti. Kako bo jutri z Bolgari? Foto: Anze Malovrh/STA

LJUBLJANA > Ko smo novinarji po sredinem porazu Slovencev z Rusi spraševali koroškega sprejemalca Klemna Čebulja, kaj si želi v nadaljevanju prvenstva, je kot iz topa ustrelil: “Želim si, da bi Grki v osmini finala premagali Ruse in da bi se potem mi v četrtfinalu pomerili z Grki.”

Tega filma skoraj gotovo ne bomo videli, je pa res, da se bo po prostem četrtku in petku tekmovalni program v ljubljanskih Stožicah jutri ob 17.30 nadaljeval prav s tekmo zmagovalcev ljubljanske skupine C Rusov in četrtih iz skupine A Grkov. Glede na to, kako so se evropski prvaki Rusi predstavili Slovencem, bi skoraj lahko zapisali, da je rezultat tekme med Rusijo in Grčijo že znan. Vse drugo razen zmage Rusov v treh nizih bo že presenečenje.

Morda smo in bomo v Ljubljani videli stare in tudi nove evropske prvake. Ruski selektor Tuomas Sammelvuo, ki že dalj časa deluje v Rusiji, je v reprezentanco vpoklical odbojkarje, ki so nosilci igre v Belgorodu (zmagovalec evropskega pokala challenge), Zenitu (finalist lige prvakov) in Kemerovu (bronast v pokalu CEV). Takšne koncentracije kakovosti ta čas nima nobena evropska reprezentanca.

V senci slovensko-ruskega obračuna se je na koncu sredinega sporeda v Ljubljani dogajal še pomemben boj med Turki in Finci. Na koncu so kar trije dobili to, kar so želeli. Finci so se z minimalno zmago (3:2) prebili na četrto mesto in so se namesto zdaj petouvrščenih Makedoncev veselili igranja v osmini finala. Tam se bo njihova pot verjetno končala, saj ni pričakovati, da bi v Nantesu premagali zmagovalce skupine A, Francoze. Turki so s točko za dva dobljena niza ubranili tretje mesto, a niso prehiteli Slovencev. V osmini finala jih čakajo Italijani. Zadnji, Belorusi, so skupaj z Makedonci morali odpotovati domov.

Bolgarski kralj Cvetan

Slovence torej jutri ob 20.30 čakajo Bolgari. To je tekmec, s katerim bi naši morali enakopravno igrati. Ob ustrezni zbranosti v končnicah nizov sta zmaga Slovenije in preboj v četrtfinale uresničljivi. S tem bi Slovenci potrdili trenutno osmo mesto na evropski lestvici.

Bolgari so na tej lestvici šesti. Na lanskem svetovnem prvenstvu so bili mesto pred Slovenci - enajsti. Tudi Bolgari v skupinskem delu niso naredili presežka. Pred njimi so ostali više rangirani Francozi in Italijani. Tako kot slovenski tudi bolgarski nosilci igre igrajo v velikih evropskih klubih. Izstopa 206 centimetrov visoki napadalec Cvetan Sokolov. Zvezdnik zmagovalca lige prvakov, italijanske Civitanove , je za slovo od skupine Italijanom nasul 22 točk.

Upamo lahko, da je bila lekcija na tekmi z Makedonci dovolj učinkovita, da bodo naši fantje s servisi in napadi bombardirali Sokolova. Na znano makedonsko nevarnost, Nikolo Gjorgjeva (24 točk), so pritiskali premalo.

Na servisu bo imel veliko odgovornost Izolan Mitja Gasparini, ki je pokazal udarnost, a kaj, ko je velikokrat tudi zgrešil. Novogoričan Dejan Vinčič na mestu organizatorja in Kanalec Jani Kovačič kot šef obrambe sta bila na tem EP na visoki ravni. Naj tako ostane. Potrebna bo splošna mobilizacija s presežkom obeh dolgoletnih nosilcev igre v klubih italijanske lige, Tineta Urnauta in Klemena Čebulja.


Najbolj brano