Po Riu želijo še v Tokio

Predsednik rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac je napovedal splošno mobilizacijo. Cilj je jasen, povezan je z drugo zaporedno uvrstitvijo izbrancev Veselina Vujovića na olimpijske igre. Pot do Tokia pa bo trnova.

Veselin Vujović (levo) in Franjo Bobinac pogledujeta proti olimpijskemu letu 2020. Foto: Aleš Sorta
Veselin Vujović (levo) in Franjo Bobinac pogledujeta proti olimpijskemu letu 2020. Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > “Šef ima vedno prav”, je ena od zimzelenih krilatic, ki jih priložnostno uporablja slovenski selektor. V predolimpijski sezoni se je odločil vajeti čvrsteje poprijeti tudi predsednik krovne organizacije. Vrag je odnesel šalo, potem ko se Sloveniji ni uspelo uvrstiti na zadnje svetovno prvenstvo (SP), ki je bilo glavno sito za preboj v olimpijske kvalifikacije. Na prihodnje razširjeno prvenstvo stare celine se je slovenska reprezentanca sicer prebila brez težav, a predstave niso bile prepričljive.

Po vrhuncu je šlo le navzdol

Pred štirimi leti je Franjo Bobinac posegel za selektorsko rošado. Borisa Deniča je zamenjal Veselin Vujović, ki je na prihodnjem evropskem prvenstvu (EP) s svojimi izbranci sicer moral hitro pospraviti kovčke. Zato pa je bilo nadaljevanje domala sanjsko. Slovenski rokometaši so se na kvalifikacijskem turnirju na Švedskem nenadejano uvrstili na olimpijske igre v Riu, kjer so jih v četrtfinalu premagali kasnejši zmagovalci Danci. Tekmovalni vrhunec je sledil leta 2017, ko je Slovenija na SP v Franciji prišla do zgodovinskega brona. Odtlej je rezultatska krivulja počasi šla navzdol, zastavljalo se je tudi vprašanje, ali jo je Vujović sposoben obrniti navzgor in ali še ima predsednikovo zaupanje. Odgovor so nakazale poteze, ki so jih potrdili na nedavni tiskovni konferenci, tudi menjava dosedanjega prvega pomočnika Uroša Šerbca. “Za širok nabor reprezentantov si selektor gotovo zasluži priznanje. Pomembno pa je, da v naslednjih mesecih iz široke kvantitete izluščimo maksimalno posamično kvaliteto in ustvarimo vrhunsko ekipo. V tem smo si enotni. Predsedstvo bo naredilo vse na svojem področju, strokovni štab pa v svojem delokrogu. V podporo strokovnemu štabu bomo za prvega pomočnika imenovali Uroša Zormana. Pogovarjal sem se tudi z nekaterimi ključnimi igralci. Pri nikomer ni sporno, da se bo odzval reprezentančnemu povabilu,” je povedal Bobinac, ki hkrati poudarja, da noče reprezentanci nalagati rezultatskega pritiska.

Tudi z Urošem Zormanom do Tokia

Jasno pa je, da se mora Slovenija za nadaljevanje projekta Tokio 2020 dobro odrezati na EP na Švedskem. Žreb ni bil prizanesljiv, za Vujovića pa je pomembno, da bo že v oktobrskem reprezentančnem terminu, v katerem bo Slovenija v prijateljskih tekmah gostila Nizozemsko in Srbijo, imel pripravljeno jedro izbrane vrste, ki bo 9. januarja odpotovalo na Švedsko.

“Za Zormana sem že po zaključku kariere napovedal, da lahko v doglednem času postane selektor in zdaj ima priložnost za dokazovanje. Kot rokometaš je bil trener na igrišču, sam pa si najbolj želim, da bi imelo njegovo imenovanje otipljiv učinek. Marko Bezjak je spet pripravljen igrati za reprezentanco, prav tako Sebastian Skube, s katerim bi na levem zunanjem položaju razširil nabor taktičnih rešitev na igrišču. Pomembno je, da bo čim manj poškodb in da na EP naredimo vse, kar je v naših močeh,” je povedal Vujović.


Najbolj brano