Kdo mi bo vsaj pobrisal tla?

Upokojencev, ki ne želijo namestitve v domu, temveč so še zmeraj sposobni živeti pod lastno streho, ni malo. Država je zadovoljna, saj so zato že tako predolge čakalne vrste za institucionalno varstvo starejših oseb krajše. A starostniki kljub samostojnosti še zmeraj potrebujejo pomoč na domu. Na takšno storitev, ki jo ponuja Gerontološki center Koper, trenutno čaka 64 ljudi.

Starostniki radi ostajajo pod domačo streho in večine odhod v dom za upokojence ne mika preveč.  Foto: Pixabay
Starostniki radi ostajajo pod domačo streho in večine odhod v dom za upokojence ne mika preveč.  Foto: Pixabay

KOPER > V koprski občini sklop storitev pomoči na domu izvaja Gerontološki center Koper, ki deluje na Dolinski cesti pod okriljem Obalnega doma upokojencev Koper. Suvada Čatak, ki vodi Gerontološki center, pojasnjuje, da imajo toliko dela, da pokajo po šivih.

Za starostnike na terenu, ki potrebujejo denimo pomoč na domu, skrbi 26 zaposlenih, in še zmeraj jih je premalo. Veliko je namreč oseb, ki so hudo bolne in potrebujejo pomoč tudi večkrat na dan. Zaposlene delavce poti vodijo od Podgorja do Pregare, od Marezig do Škofij. Če so 1. januarja 2014, ko so prišli pod okrilje Obalnega doma upokojencev Koper, poskrbeli za 114 starostnikov na mesec, danes pomoč na domu ponujajo že 178 osebam.

Pravila, mimo katerih ne morejo

Pomoč na domu je jasno opredeljena v tako imenovanem Katalogu opravil v okviru zagotavljanja storitve pomoč družini na domu v obliki socialne oskrbe na domu, ki velja za vso državo. Osnovni paket pomoči na domu, ki ga ponuja Gerontološki center, stane 19 evrov, posamezna ura 5,10 evra, 35 evrov pa je treba odšteti za storitev, v katero je poleg pomoči na domu vključeno tudi varovanje.

Včasih se kljub pravilom tudi zaplete. Ena od naših bralk, upokojenka z Markovca, se je denimo pritožila, češ da ji ob pomoči na domu niso hoteli opraviti nekaterih gospodinjskih del.

Suvada Čatak pojasnjuje, da so pravila jasna: “Najprej poskrbimo za higieno v kuhinji in toaletnih prostorih, okna očistimo dvakrat na leto. Dejstvo je, da je gospa pričakovala, da bomo očistili tudi stanovanje, v katerem ni živela ona, temveč njen sin in so ga namenili najemnikom. Seveda smo jo zavrnili. Naša naloga je, da ustvarimo čisto okolje in vzpostavimo higieno tam, kjer starostniki bivajo, ne pa kje drugje.”

Prihodnost je v storitvah za starostnike

Med storitvami prihodnosti je tudi varovanje na daljavo oziroma storitev Rdeča tipka, ki bi jo, meni Suvada Čatak, potreboval vsak starostnik, ki živi sam, saj s tem ohranja tudi svoje socialne stike. Zaenkrat jo uporablja 167 starostnikov. Vse bolj zanimiv postaja tudi program Vitica, ki obsega spremstvo in pomoč pri posameznih opravilih. Vanj so vključeni 103 uporabniki, ki potrebujejo spremstvo do zdravnika, na pokopališče, v trgovino ...

Mestna občina Koper je po strukturi prebivalstva ena starejših občin v Sloveniji. In staranje prebivalstva je problem, ki ga Slovenija prepočasi rešuje. “Povozil nas je čas in vrtimo se v začaranem krogu, saj se starostniki vsepovsod srečujejo z ovirami in čakalnimi vrstami. Pri nas, v domovih za ostarele, pri zdravnikih, domala vsepovsod. Ljudje želijo ostati čim dlje časa v svojih domovih in s socialno oskrbo jim pomagamo pri zagotavljanju kakovostnega življenja, čim daljšem bivanju v domačem okolju, preprečevanju osamljenosti in razbremenitve svojcev,” poudarja vodja Gerontološkega centra Koper Suvada Čatak.


Najbolj brano