Komičen krimič za super junake

Koprski in tržaški gledališčniki v novo sezono vstopajo s krstno uprizoritvijo otroške kriminalne komedije Super reva Tatjane Doma in Jaše Jamnika. Uprizoritev, ki bo odprla letošnji festival Pri svetilniku, in jo v koprskem gledališču namenjajo učencem drugega triletja osnovnih šol, si lahko ogledate že prihodnjo soboto v Gledališču Koper.

Super reva (na ilustraciji Vedrana Mutavčiča) bo  zaživela konec meseca.
Super reva (na ilustraciji Vedrana Mutavčiča) bo zaživela konec meseca.  

Avtorja kriminalne komedije Super revaTatjana Doma in Jaša Jamnik, ki sta tudi dramaturginja in režiser uprizoritve, dobro vesta, da so za otroke najlepši tisti popoldnevi, ko staršev ni doma in se otroci lahko izmuznejo od doma. To velja tudi za razgrajaškega Jureta, ki doma skupaj s prijateljico in sosedo Tino komaj čaka, da ga njegov mlajši brat Lukec končno pelje na obljubljeno torto. Toda kaj, ko Lukca ni od nikoder! Stvari se začnejo zapletati, ko poštar prinese paket s smrdljivo vsebino, zatem dostavljalec pic še margerito z izjemnim dodatkom in Jure prejme videoklic ugrabitelja, ki za Lukca zahteva odkupnino; zgodba se takrat spremeni v napeto kriminalko s številnimi komičnimi zapleti, nepričakovanimi obrati in nenavadnimi vsiljivci.

Otroška kriminalka črpa navdih v medbratskem odnosu, v katerem starejši Jure, ki v soseski velja za največjega frajerja, nenehno nagaja mlajšemu “polulančku” in “pokakančku” Lukcu, ki se končno odloči pritiskom starejšaga brata narediti konec.

A bolj kot odnose med bratoma - starejši je za nameček zaljubljen še v sosedovo deklico Tino in mu zato ni prav, da je Lukec na torto prvo povabil prav njo - igra razkriva, da so največji frajerji lahko tudi super reve in pridni fantki super barabe.

In kaj mladim gledalcem še sporoča predstava? “Predstava ne želi biti didaktična, prav tako ne stremimo k moralnemu nauku”, pravi Tatjana Doma, ki je v Gledališču Koper pred desetletjem podpisala uprizoritveno verzijo uspešnice Grozni Gašper, in dodaja, da namen gledališča ni samo vzgajati, lahko tudi zabava otroke: “Naredili smo dinamično, akcije polno predstavo, ki želi otroke predvsem zabavati in jih navdušiti do te mere, da se bodo v gledališče še vračali. V predstavi jim želimo ponuditi čim več gledaliških užitkov, jim omogočiti, da 'padejo' v zgodbo in se prepustijo odrski iluziji. Otrokom želimo sporočiti, da je gledališče lahko največji žur.”

Skupno uprizoritev Gledališča Koper in Slovenskega stalnega gledališča Trst so pripravili še scenografinja in kostumografinja Vasilija Fišer, avtor glasbe Mirko Vuksanović, snemalec videa Izidor Čok, lektor Martin Vrtačnik in oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž.

V predstavi bodo nastopili Anja Drnovšek kot deklica Tina, Tadej Pišek kot Poštar in Policaj, Blaž Popovski kot Dostavljalec pic in Ugrabitelj, Rok Matek bo Lukec, v naslovni vlogi pa bo nastopil Igor Štamulak.


Najbolj brano