Vrtci nekoliko dražji, a tudi vse bolj polni

S septembrom se je organizirano varstvo otrok v Brdih podražilo, a za starše dejansko le za nekaj evrov na mesec. Medtem se vrtec pri OŠ Dobrovo in enota v Kojskem čedalje bolj polnita.

DOBROVO > Svet Občine Brda je pred dnevi potrdil nove cene programov v vrtcu. Celodnevno varstvo v jaslih po novem stane 516,5 evra in šesturno 414,5, enaka oskrba starejših malčkov pa stane 378,7 oziroma 304,3 evra. To so tako imenovane ekonomske cene, po katerih se obračunava realne stroške delovanja vrtcev.

Vendar jih ne plačuje nihče od staršev, saj je njihov prispevek za varstvo naraščaja vedno odvisen od njihovega premoženjskega stanja. V Brdih v povprečju starši ne plačujejo niti tretjine ekonomske cene, pri čemer so osnove za izračun še nekaj nižje od ekonomskih zneskov, saj občina vsem staršem iz Brd, ki otroka pustijo v tamkajšnjih vrtcih, nudi dodatno subvencijo.

Zato zanje polne cene po novem znašajo 503 in slabe 404 evre za celodnevno oziroma skrajšano varstvo v jaslih ter 368,7 in 296,3 evra za enaki vrsti oskrbe v skupinah štiri- pet- in šestletnih otrok. V primerjavi s preteklim šolskim letom bo polna ekonomska cena višja za pet odstotkov, subvencionirana za pol manj, toda v povprečju bodo te storitve za starše dražje vsega za nekaj evrov na mesec.

V letošnjem šolskem letu so v centralnem vrtcu na Dobrovem in v njegovi podružnici v Kojskem oblikovali pet oddelkov jasli ter devet tistih z malčki, starimi med tremi in šestimi leti. Vpisanih je 233 otrok, od tega 64 v jasli in 169 v oddelke za starejše varovance. En oddelek od 14 je polovičen, dva oddelka za dobrovske otroke sta v Biljani, ker v vrtcu zraven osnovne šole ni dovolj prostora za vse. V Kojskem je v štiri oddelke vpisanih 69 malčkov, na Dobrovem pa 164. Oddelki so oblikovani kar se da optimalno, pravijo odgovorni, toda ne idealno, otrok je manj, kot za 14 skupin predvidevajo normativi.


Najbolj brano