Prebujeni pokrajini ob meji

Da je povezovanje gastronomskih ponudnikov v posamezni regiji z izostritvijo ponudbene palete recept za povečanje prepoznavnosti in pritegnitev gostov, ni nič novega. Vendar je vsak uspešen projekt nova zmaga, ki potrjuje, da je bolje hoditi skupaj, kot da vsak utira svojo gaz. To so z dvema izvrstnima prireditvama dokazali na dveh oddaljenih koncih Slovenije: v Prekmurju in v gastronomsko doslej precej sramežljivem Posavju.

Max Stiegel (levo) in Daniel Sukič, uveljavljajoči se imeni panonske kulinarike.
Max Stiegel (levo) in Daniel Sukič, uveljavljajoči se imeni panonske kulinarike. 

Za gosta s Primorske sta Prekmurje in Posavje oddaljeni regiji. Obe sta ob meji, Prekmurje meji kar na tri države, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, nanjo meji tudi Posavje. Prekmurje oziroma širša regija Pomurje, torej slovenski kraji na obeh bregovih reke Mure, ima svoj profil: velja za žitnico Slovenije, od tam je prekmurska gibanica pa prekmurska šunka, bograč in bujta repa. Posavje svojo prepoznavnost šele ustvarja, tudi regionalno, saj ljudje iz krajev med Brežicami, Krškim in Sevnico nočejo biti niti Štajerci niti Dolenjci, temveč - Posavci.

Ves svet v Murski Soboti

Ker je Pomurje stran od poti in se tja ne zaide, morajo tamkajšnji ponudniki vlagati še toliko več energije, da se o njihovem delu sliši in se ga okusi. O tem, da so od tam izvrstne sestavine, pa najsi gre za poljščine, vrtnine ali meso, ni nobenega dvoma, gastronomski profil za sodobno rabo pa ustvarja skupina nekoliko bolj ambicioznih pridelovalcev, gostincev in vinarjev.

Gonilni sili povezovanja sta tudi najbolj prepoznavni imeni prekmurske oziroma pomurske gastronomije: Tanja Pintarič iz gostilne Rajh v Bakovcih, kjer ustvarjalne sile združujejo tri generacije, in Janez Kodila iz istoimenske šunkarne, ki ponuja široko paleto premijskih mesnih izdelkov, ob prekmurski šunki po novem prihaja iz njegove sušilnice še pršut iz stegen krškopoljcev in mangalic.

Za okusno vabilo v Pomurje se omenjena s prijatelji enkrat na leto podata v Ljubljano, kjer prirejajo festival Diši po Prekmurju, prejšnji konec tedna pa so se predstavili na domačem terenu, v soboškem gradu, z dvema festivaloma, Gourmet over Mura in jubilejnim, desetim Festivalom prekmurske šunke in prekmurske gibanice, živiloma, ki sta zaščitena na evropski ravni. Oba dneva so goste šteli v tisočih, na gurmanskem večeru pa so se jedru pobude, ki ga ob gostilni Rajh in šunkarni Kodila tvorijo še oljarna Kocbek, domačija Firbas, vinarja Marof in Steyer ter pivovar Bevog, pridružili nekateri kolegi iz domačih krajev, med njimi vinarja Gjerkeš in Krampač, ter uveljavljeni gostje. Iz Ljubljane je prišel Igor Jagodic, kuharski mojster v Strelcu na ljubljanskem gradu, iz Dalmacije prvo ime hrvaške kulinarike Rudolf Štefan (Pelegrini) v spremstvu vinarja Bibicha, iz Avstrije v Kopru rojeni Max Stiegl, uspešen gostinec na Gradiščanskem, ki je pred leti gostil Anthonyja Bourdaina, iz Madžarske pa Richard Farkas, mladi kuhar, ki navdušuje v bistroju Pajta. Iz daljnega Clevelanda je s posredovanjem Jurčka Žmavca iz slovensko-ameriškega poslovnega združenja prišel kuhar Michael Husney, za razpoloženje pa je pomagal skrbeti priljubljeni Daniel Sukič, kanadski Prekmurec, ki je z odličnim delom poskrbel, da je v gostilni pri Kodili vselej živahno.

Prebujeno Posavje

Posavje s Prekmurjem druži rodovitna krajina, nenazadnje je polje ob sotočju Krke in Save največji slovenski vrt. Posavci so letos združili moči v Okusih Posavja in pokazali, da imajo najbolj izpostavljeni ponudniki dostojne spremljevalce in sledilce. Tako velja ob karizmatičnem Juretu Tomiču iz brežiške gostilne Debeluh in Gregi Repovžu z ekološke domačije v Šentjanžu, omeniti še Tri lučke iz Krškega in gostilno Šempeter iz Bistrice ob Sotli. Z Bizeljskega prihajata najbolj uveljavljena vinarja, peničar Istenič in tamkajšnji pionirji ekološkega vinogradništva Keltis, iz Sevnice je Zdravko Mastnak,Molipachi, Jarkovič, Žaren, Klet Krško in še nekateri vinarji pa so ambiciozno zastavili delo, ki briše stereotipe o Posavju kot deželi cvička.

Zagon posavskim ponudnikom daje tudi dober obisk, ob domačinih je vse več gostov iz bližnjega Zagreba in radovednih gastronomadov od vsepovsod.


Najbolj brano