Ni vsaka oteklina že alergijska reakcija

Pik ose, čebele, sršena in tudi komarja je nepričakovan. Pri večini povzroči bolečo oteklino, lahko pa izzove alergično reakcijo. Na insekte lahko naletimo kjer koli. V stanovanja jih privablja zrelo sadje na mizah. Ob obiranju sadja in med trgatvijo so lahko na sadežih zlasti ose, zato je nujna previdnost.

Zrelo sadje j magnet za insekte   Foto: Leo Caharija
Zrelo sadje j magnet za insekte  Foto: Leo Caharija

Pik insekta večini ne povzroča večjih težav, redkeje alergično reakcijo. Poleg sršenov, os, čebel so neprijetni tudi piki tigrastih komarjev, po vseh omenjenih pikih se na koži pojavijo manjše ali večje otekline.

Kaj je in kaj ni alergija

Bolniki, ki imajo alergijsko reakcijo na pike žuželk, na posamezne vrste živil in na sonce, večinoma za te težave vedo in so podučeni, kako ravnati. Opremljeni so s kompletom zdravil, v katerem je tudi adrenalinski injektor, ki ga znajo uporabljati. Redkeje se alergijska reakcija na posamezen alergen pojavi iznenada, lahko šele v zrelih letih.

Preprečite nevarnosti

V naravi je veliko okoliščin za možen pik žuželk: nabiranje cvetja, pobiranje odpadlega sadja, hoja po travi brez obutve. Nevarne so športne aktivnosti na prostem brez ustreznih oblačil, uživanje hrane in sladkih pijač na prostem, vožnja s kolesom ali motorjem brez rokavic in čelade. Pri delu na vrtu oblecite dolge rokave in hlače, kapo, rokavice. Insekte privabljajo uporaba parfumov, dišečih krem, pisana oblačila. Ob približevanju žuželke naj se bolniki, ki so na pike alergični oziroma preobčutljivi, izogibajo nenadnih kretenj. Ob napadu večjega števila žuželk si skušajte pokriti glavo z rokami ali kosom tekstila.

Ljudje piku komarjev zmotno pripisujejo alergične reakcije že, ko gre za večje otekline na mestu pika. Zdravniki pojasnjujejo, da gre za običajne reakcije telesa na pik in odsvetujejo praskanje. V urgentne ambulante prihajajo ljudje tudi zaradi takih primerov, zato zdravniki poudarjajo, da to na urgenco ne sodi, ker zdravje ni ogroženo, bolečina in oteklina izzvenita po nekaj dneh.

Sodi pa na urgenco tisti, pri katerem se pojavijo resni znaki alergije. Gre za pik bolj nevarnega insekta, ko se po piku pojavijo občutno zatekanje, ki se širi, koprivnica, oteženo dihanje. Prizadeti tudi nima za to primernega zdravila.

Od običajnih reakcij do alergij

Ob običajnih pikih insektov prizadeto mesto hladimo in namažemo z blažilnimi losjoni, ki so na voljo v lekarni. Praskanje lahko mesto vboda dodatno okuži, nastanejo lahko hujši ognojki.

Zdravniki odločno odsvetujejo praskanje pri urtikariji (gosto posejani, rdečkasti izpuščaji), ki se lahko pojavi tudi po použitju sadja (jagode, maline, breskve ...). Pojavlja se še urtikarija na sonce, ko nastanejo še mali mehurčki. Kožo hladimo s primernimi mazili.

Strup žuželk vsebuje biogene amine in beljakovine, zato je pik vedno boleč. Na mestu pika lahko nastane manjša vnetna reakcija, koža pordeči in oteče. Pri piku večjega števila žuželk se lahko v telesu nakopiči takšna količina strupa, da pride do zastrupitve. Da gre za alergijo, zdravniki določijo le, kadar pri senzibilizirani osebi pride do simptomov, ki so posledica vezave strupa na specifična protitelesa.

Težke in nevarne so reakcije, ko so prizadeta dihala in se človek duši ter ko nastopi omotičnost in anafilaktični šok.

Lahko pa vse oblike reakcij spremljajo še pordele oči, solzenje, zamašen nos, izcedek iz nosu, srbenje oči in nosu. Pri nekaterih se pojavijo tudi bruhanje, krči in driska.

Priporočeni ukrepi

Splošni nasvet zdravnikov je, da na mesto pika položimo hladne obkladke. Po piku čebele je treba odstraniti želo, s čimer zmanjšamo količino vnesenega strupa.

Bolniki, ki so že kdaj doživeli preobčutljivostno reakcijo, morajo ob ponovnem piku zaužiti vse tablete iz seta za samopomoč (dve tableti antihistaminika in dve tableti steroida). Za tiste, ki so po piku že doživeli izgubo zavesti, je v setu še adrenalin v avtoinjektorju. Ob ponovnem piku mora bolnik zaužiti vse štiri tablete naenkrat. Če postane omotičen, si mora injicirati adrenalin. Kadar pa se po piku žuželke (ne glede na to, ali je bolnik zaužil tablete iz seta za samopomoč), razvijajo težji in hujši simptomi sistemske preobčutljivostne reakcije, je nujna čim hitrejša zdravniška pomoč.

Zdravniki priporočajo dodatni pregled pri alergologu tistim, ki so po piku kožekrilca doživeli simptome preobčutljivostne reakcije. Ogroženi so vsi, ki so že doživeli sistemsko preobčutljivostno reakcijo na strup žuželke. Tem svetujejo, naj se izogibajo vseh razmer, kjer je možen pik insekta in naj imajo pri sebi set za samopomoč.


Najbolj brano