“Koprivo in Kras je ponesel v svet”

Na rojstni hiši Milka Matičetova v Koprivi so v soboto odkrili spominsko ploščo temu velikemu etnologu. “Danes smo se tukaj zbrali, da počastimo stoletnico rojstva koprivskega rojaka, ki je ponesel Koprivo in Kras v svet,” je ob tem poudarila Neva Filipčič, predsednica krajevne skupnosti Dutovlje.

Na rojstni hiši na  etnologa in akademika odslej opominja tudi 
spominska plošča.

  Foto: Samanta Coraci
Na rojstni hiši na etnologa in akademika odslej opominja tudi spominska plošča.  Foto: Samanta Coraci

KOPRIVA > “Veseli me, da se s tako pestrim programom poklanjate spominu na vašega krajana. To si nedvomno zasluži, saj tudi v mednarodnem merilu velja za enega največjih strokovnjakov v narodopisju. Njegova zapuščina je bogata in za nas Kraševce neprecenljiva. Za svoje delo je prejel številne nagrade, a po mojem mnenju je največje priznanje temu človeku to, da spomin nanj ohranjate tu, v njegovi Koprivi,” pa je ob odkritju plošče povedal sežanski župan David Škabar.

Milko Matičetov je bil zelo znana osebnost tudi v Furlaniji. Tam ga je spoznal Roberto Dapit, profesor na videmski univerzi. “Spoznala sva se v 90. letih. Prvič sem z njim govoril v Vidmu, saj sem takrat bil študent na videmski univerzi. Imel je predavanje o Reziji in spomnim se, kako sem bil navdušen, ker sem vedel, da bom spoznal Milka Matičetovega. Govorila sva na stopnicah pred predavalnico, ko mi je predlagal, naj preberem njegovo bibliografijo o Reziji.”

“Ko je Milko Matičetov šel v šolo, najprej v Koper in nato v Gorico, je gojil literarne ambicije, kar je videti iz njegovih sestavkov v dijaških listih, a ga je kmalu popolnoma prevzelo zbiranje narodnega blaga. Za to je imel največ zaslug duhovnik Virgil Šček, ki mu je pomagal do izobrazbe,” je povedal Matičetov sodelavec Božidar Premrl, avtor treh monografij o Koprivi in njenih pomembnih ljudeh - Kraški kruh, Slavno županstvo v Koprivi in Bedenice.

Naslov za slednjo si je izposodil prav pri Matičetovu. Veliko domoznanskih, etnoloških in folklorističnih zapisov iz Koprive in njene okolice je bilo do izida Bedenic neznanih, ker so neobjavljeni ležali v predalu. “Zaradi njihove množine, vsebinskega bogastva in pestrosti sem se čutil dolžnega, da v knjigi poleg njegove osebne usode v tem okolju zaobjamem vse, kar je zapisal o svoji rojstni vasi. Poglavitna vsebina Bedenic sega od zgodovinskih izročil iz starih in polpreteklih časov, raznovrstnih ljudskih pripovedi, pravljic, pesmi in molitev ter pregovorov, rekov, vaških spotljivk in starega narečnega besedišča,” je povedal Premrl.

Spominsko slovesnost so kronali z odkritjem spominske plošče na Matičetovi rojstni hiši v Koprivi. Slovesnost so obogatili z igranimi odlomki, ki so jih zaigrali vaški otroci pod mentorstvom Beti Njari, s kamšibaj predstavo Jelene Sitar in Igorja Cvetka, pripovedjo Matičetove pravljice, ki jo je pripovedovala Anja Štefan, in nastopom folklorne skupine Val Resia iz Rezije. V vaškem domu pa je sočasno potekala razstava likovnih del vaških otrok, ki so nastala pod mentorstvom akademske slikarke Bojane Dimitrovski. Likovno razstavo je dopolnila še razstava knjižnih del Milka Matičetovega, ki jih je posodila Kosovelova knjižnica Sežana.


Najbolj brano