Začenja se sezona novosti in jubilejev

Kulturni dom Nova Gorica vstopa v 39. programsko sezono, obenem pa bo prav na kulturni praznik prihodnje leto praznoval 40 let delovanja. Ob okroglem jubileju se od septembra sredi mesta obeta pestra glasbena, filmska, galerijska in festivalska sezona, ki ponuja tudi nekaj novosti. V mali dvorani pa bodo obiskovalci odslej sedeli na prenovljenih sedežih.

Prihajajočo pestro sezono Kulturnega doma Nova Gorica sta 
predstavili  Mateja Poljšak Furlan (levo) in Pavla Jarc.   Foto: Ana Cukijati
Prihajajočo pestro sezono Kulturnega doma Nova Gorica sta predstavili Mateja Poljšak Furlan (levo) in Pavla Jarc.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > V Kulturnem domu Nova Gorica že desetletja na svoj račun pridejo ljubitelji kulture vseh generacij in okusov. Nič drugače ne bo niti v novi, 39. sezoni, ki bo na kulturni praznik prihodnje leto prinesla tudi slovesnost ob 40. obletnici tega hrama glasbene, filmske in likovne umetnosti. V novi sezoni ne bo manjkalo niti drugih jubilejev.

Najdaljši staž ima glasba

“Glasba ima pri nas najdaljšo tradicijo, saj vpisujemo abonente že v 39. sezono resne, klasične glasbe. Od oktobra se bo zvrstilo osem koncertov vrhunskih domačih in tujih solistov ter glasbenih zasedb,” je ilustrirala direktorica Pavla Jarc.

Mala dvorana ima nove sedeže

Na pragu 40-letnice Kulturnega doma Nova Gorica so v poletnih mesecih prenovili sedeže v mali dvorani, ki so šteli prav toliko let kot kulturni hram. “Prenovili smo jih s presežkom prihodka v lanskem letu in za investicijo namenili 24.000 evrov,” je pojasnila direktorica Pavla Jarc. Ob tem so s pomočjo novogoriške občine poleti prenovili tudi hlajenje v veliki in mali dvorani v vrednosti 32.000 evrov.

Poleg osrednjega glasbenega abonmaja bodo priredili tudi nekaj izrednih koncertov ter festivalov. Prvi bo že v drugi polovici septembra. Festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae pod umetniško taktirko domačega lutnjista Bora Zuljana bo ljubitelje te zvrsti razveseljeval na različnih lokacijah v Novi Gorici in Goriških brdih. Tudi festival Oktober jazz bo s petimi koncerti povezal mesto z Brdi in od 21. do 26. oktobra z domačimi in tujimi nastopajočimi navduševal ljubitelje jazza.

Z novim koledarskim letom bodo v deveto sezono vstopili tradicionalni večeri komorne in solistične glasbe na kromberškem gradu. Grajske harmonije, ki jih bodo odlikovali domači glasbeniki, bodo v prvih treh mesecih novega leta prinesle “skrbno izbran nabor glasbenih umetnin”, so zapisali v letnem katalogu.

Pavla Jarc,

direktorica Kulturnega doma Nova Gorica

“Morda je aktualna kandidatura Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 prava priložnost za ambicioznejši pogled naprej in realizacijo takšnega smelega infrastrukturnega kulturnega projekta.”

Tudi Glasba z vrtov svetega Frančiška se lahko pohvali z dolgoletno tradicijo. Maja in junija bo čas za že 26. sezono uveljavljenih domačih in tujih glasbenikov, predvsem pa mladih talentov, “zlasti tistih z 'goriških vrtov' z obeh strani meje, ki šele začenjajo svojo glasbeno pot,” je o koncertih v cerkvi in dvorani frančiškanskega samostana Kostanjevica nad Novo Gorico dejala direktorica. Začetek poletnih počitnic pa bo naznanil SaxGo20, 24. mednarodno srečanje saksofonistov z mojstrskimi tečaji in festivalom.

V glasbi jezik ni ovira

“Na pragu praznovanja pomembne obletnice se zato samo po sebi postavlja vprašanje, ali smo 40 let pozneje sposobni takšne vizije in zavedanja, da Nova Gorica kot pomembno žarišče kulture in s svojo specifično pozicijo na občutljivem stičišču različnih narodov in kultur potrebuje nov, sodoben, arhitekturno atraktiven kulturni center, v katerem bi našla prostor tako sodobna koncertna in kino dvorana kot galerija ter drugi prostori za druženje ljudi,” je še dejala Pavla Jarc. “Morda je aktualna kandidatura Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 tista prava priložnost za ambicioznejši pogled naprej in realizacijo takšnega smelega infrastrukturnega kulturnega projekta.”

V duhu čezmejnega sodelovanja in povezovanja skupnega goriškega prostora sodelujejo z različnimi organizacijami iz Gorice in okolice. In ker v glasbi jezik ni ovira, želijo ponudbo približati tudi italijanskemu občinstvu, zato so program nove sezone izdali tudi v italijanščini.

Kino v mestu je!

Mestna galerija bo letos odprla 22. razstavno sezono, ki prinaša raznovrstno in bogato ponudbo razstav najnovejše produkcije izbranih slovenskih in tujih umetnikov predvsem mlajše in srednje generacije. Zvrstilo se bo devet razstav. Novembra bo čas za že 20. mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint.

“Na področju filmske umetnosti smo pripravili zanimiv program tako za otroke in družine kot zahtevno občinstvo z bero kakovostnega in umetniškega filma,” je pojasnila Mateja Poljšak Furlan, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov. Poleg abonmajskega programa Filmsko gledališče ter ponudbe za otroke in mlade v Filmskem vrtiljaku so pripravili še vrsto drugih ciklov, med drugim ruski filmski tris v septembru, decembrsko noč kratkih filmov, filmske portrete glasbenih zvezd, cikel slovenskega filma in nepogrešljivega spremljevalca majskih večerov - filmski teden Evrope. “Ob drugi filmski ponudbi, ki jo sproti oblikujemo, ter pogovorih s filmskimi ustvarjalci smo prepričani, da smo poskrbeli za vse ljubitelje sedme umetnosti,” je sklenila.

Z delavnicami za otroke in odrasle bodo poskrbeli tudi za kulturno-umetnostno vzgojo.


Najbolj brano