Gorelo je ob starodavni rimski poti

V noči na soboto je zagorelo približno 500 metrov nad cesto, ki povezuje Ajdovščino in Col oziroma pod Zagrižo. Požar je gasilo približno 60 gasilcev ajdovske in vipavske gasilske zveze, ki jim je v soboto popoldne uspelo ogenj tudi pogasiti. Zgorelo je približno štiri hektarje grmičevja, dreves in trave. Ponoči in včeraj so prostovoljni gasilci opravljali požarno stražo.

Pod Zagrižo  je gorelo na zelo razgibanem terenu s težko prevoznimi gozdnimi potmi ob starodavni rimski poti. Foto: Alenka Tratnik
Pod Zagrižo je gorelo na zelo razgibanem terenu s težko prevoznimi gozdnimi potmi ob starodavni rimski poti. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > V soboto ob 3. uri je občan obvestil policiste o požaru v naravi, ki se je vnel približno 500 metrov nad cesto, ki povezuje Ajdovščino in Col. Območje nosi ledinsko ime Zagriža, Ajdovci pa območju rečejo tudi “nad tretjo” oziroma “zidano rajdo”. Goreli so podrast in borovci. Na kraj so takoj prispeli pripadniki Gasilsko-reševalnega centra Ajdovščina in začeli z gašenjem.

K sreči na omenjenem območju ni stanovanjskih hiš ali drugih objektov, v katerih bi lahko bili ogroženi ljudje, gorelo pa je na zelo razgibanem terenu s težko prevoznimi gozdnimi potmi ob starodavni rimski poti. Zaradi burje se je požar širil po hribu navzgor proti Colu.

Burja netila požar

Po besedah vodje intervencije Blaža Mlečnika iz GRC Ajdovščina je dopoldne pri gašenju sodelovalo približno 50 gasilcev ajdovskega GRC in vseh prostovoljnih gasilskih društev ajdovske kgasilske zveze. Pri gašenju je v soboto dopoldne in popoldne pomagal tudi vojaški helikopter. V soboto opoldne so na pomoč poklicali še kolege iz vipavske gasilske zveze, pomagali so tudi pripadniki ajdovske civilne zaščite in sežanski poklicni gasilci.

Sredi dopoldneva je gasilcem sicer požar uspelo omejiti in spraviti pod nadzor, še vedno pa jim je preglavice povzročala burja, ki je na določenih mestih ponovno vžigala ogenj. “Dodatno težavo je predstavljalo tudi dejstvo, da je šlo za podtalni požar na območju borovcev, kjer iglic po tleh ne manjka,” je še dejal Mlečnik.

Strela ali človek?

Požar je skupno gasilo približno 60 gasilcev GRC Ajdovščina ter prostovoljni gasilci PGD Ajdovščina, Col, Selo, Šmarje, Vipava, Podnanos in Vrhpolje, ki jim je v soboto popoldne uspelo ogenj tudi pogasiti. Zgorelo je približno štiri hektarje grmičevja, dreves in trave.

Da se ogenj ne bi ponovno razširil, so postavili požarno stražo, ki je zvečer in ponoči zadušila morebitna vnovična vnetja ognja. Z njo so nadaljevali tudi včeraj. Gasilci v prihodnjih dneh upajo na večji naliv, ki bo namočil teren in dokončno pogasil podtalni požar.

Vzrok požara še ni znan. Po prvih ugotovitvah ajdovskih policistov naj bi se vnelo zaradi udara strele, gasilci pa so na območju pogorišča našli tudi kurišče. O tem so obvestili policiste, ki so si ogledali požarišče in nadaljujejo s preiskavo vseh okoliščin požara. Zaradi ognja je bil v soboto na cesti med Ajdovščino in Colom promet urejen izmenično.


Najbolj brano