Ples je strast, pel pa ne bi

Artur Steffe je vedno nasmejani mladenič, ki ga žene strast po plesu. “Skozi ples izražam sebe. Uživam v plesu, še posebej v nastopih, ker lahko oddam svojo energijo naprej,” pravi. Svojo energijo širi na mlade, ki jih poučuje, na soplesalce in občinstvo. Tudi v tujini je plesal že velikokrat, a nikjer ni ostal dalj časa. “Vedno se rad vrnem v Slovenijo. Zaenkrat mi je tukaj super,” razmišlja. Aktualni evropski podprvak - v paru s Špelo Bubnič - v cheer pomu bo v novem šolskem letu eden od stebrov plesne skupine Pike v Kopru, ki goji navijaške plese.

Štiriindvajsetletni Artur Steffe, Koprčan, ki živi v Izoli, plesalec in gimnastičar, študira geografijo in antropologijo na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Z muzikalom Briljatina gostuje po vsej Sloveniji, njegovo plesno znanje pa vsrkavajo plesalci vseh starosti v Ajdovščini, Kopru, Trstu in Pivki, kjer je član Športnega društva Pike. Učil je še v plesni šoli Animagus, ki je ravno pred nekaj dnevi prenehala z dejavnostjo, pa tudi v drugih šolah in društvih. Na primer v Centru za komunikacijo, sluh in govor v Portorožu, od koder je, pravi, odnesel kopico lepih izkušenj.

“S plesom se ukvarjam 15. leto, prej sem treniral gimnastiko pri Flipu. Že takrat sem hotel plesati. Vpisal sem se v plesni krožek v Osnovni šoli Koper in učiteljica Vesna me je potegnila v Plesni klub Elite. Tekmoval sem vrsto let, do članske kategorije, ko je večina plesalcev odšla na študij v Ljubljano. Potem sem plesal v Fioni in nato začel poučevati,” pripoveduje.

“Skozi ples izražam sebe. Uživam v plesu, še posebej v nastopih, ker lahko oddam svojo energijo naprej.”

Artur Steffe, plesalec

Amici so mu prinesli prepoznavnost

Plesal je hip hop, dokler ni leta 2015 prišel do italijanskega resničnostnega šova talentov Amici, priljubljene oddaje, ki jo še vedno predvaja komercialna televizijska hiša Mediaset. Tam je ugotovil, da mora znati še kaj drugega in je zaplaval v jazzovske vode.

Leta 2015 je Artur Steffe sodeloval v šovu talentov Amici.

“S šovom sem poskusil trikrat. Najbolje mi je bilo prvo leto, ko sem sodeloval s profesorji in prišel do zadnjega kroga izbora za vstop v šolo talentov, nato so me poklicali še za odločujoči dvoboj. Bilo je filmsko. Delal sem na koprski info točki, ko sem prejel klic: 'Artur, če prideš, imaš let čez dve uri'. Spakiral sem in se vkrcal na letalo, z letališča v Rimu so me odpeljali naravnost v hotel. Skrivali so me, da ne bi razkrili, kdo bo nastopil v dvoboju,” se spominja Steffe.

Sodelovanje v šovu mu je prineslo prepoznavnost na domačem trgu, bilo je dobra referenca in izkušnja, ki mu je prinesla veliko poznanstev. “Še vedno sem v stiku z ljudmi, ki sem jih tam spoznal,” pove.

S Pikami v svet navijaškega plesa

Ravno tisto leto je k njemu prišla Sanda Husić in ga vprašala, če bi plesal cheer jazz v Športnem društvu (ŠD) Pike. “In tako že peto leto plešem z njimi. Za vsakega plesalca je dobro, da pleše čim več zvrsti. Hip hop in jazz sta resda različna. Osnova pri jazzu so baletne vaje, ki so temelj za vse plese. Po drugi strani tehnika hip hopa koristi jazz plesalcem. Gre za različna svetova in veliko plesalcev se odloči za enega ali drugega. Meni je všeč oboje,” ugotavlja.

Znanje in tehniko obeh s pridom uporablja pri cheer pomu, prav tako navijaškem plesu. Pri Pikah namreč pleše cheer pom v paru s Špelo Bubnič. “Gre za mešanico med jazzom in hip hopom. Ni tako težek ples, je pa kondicijsko naporen. Sprejet sem bil v reprezentanco za hip hop in pom, pa sem si rekel, da bom pom plesal tudi v paru. S Špelo sva državna prvaka in evropska podprvaka. Prihodnje leto greva na svetovno prvenstvo,” se veseli. S slovensko reprezentanco pa je bil letos na svetovnem prvenstvu v pomu četrti in v hip hopu osmi.

Artur Steffe in Špela Bubnič sta evropska podprvaka v cheer pom plesu.

Pike z novim šolskim letom prihajajo tudi v Koper. “Utrnila se nam je zamisel o treh srcih: Koper, Ljubljana in Pivka. Plesalci ŠD Pike in trenerji se namreč že več let z različnih koncev vozimo na treninge v Pivko. Otroška skupina deluje tudi v Ljubljani. Zakaj ne bi imeli skupino še v Kopru, smo razmišljali, saj je vse blizu bi se lahko povezali?!” Ključno, trdi, je tudi, da imajo Pike vrhunsko trenerko Špelo Režek, ki se bo skupaj z drugimi, prav tako odličnimi trenerji, vozila v Koper.

Da Briljantina vsaj ne bi bila edina

“Ples je moja strast. Skozi ples izražam sebe. Uživam v plesu, še posebej v nastopih, ker lahko dam svojo energijo naprej.” Pri tem nima toliko v mislih tekmovanja kot druge nastope. Na primer v muzikalu Briljantina, kjer po njegovih besedah ples ni zelo tehnično zahteven, v ospredju sta odrski nastop in predajanje izraznosti. “V muzikalu uživam in nastopil bi v še kakšnem, če bi imel priložnost. Kar je v Sloveniji zelo težko, trenutno imamo le dva.” Pred štirimi leti so ga povabili v muzikal Mamma mia. Tedaj so postavili pogoj, da mora nastopajoči plesati in peti. “Vem, da nisem za petje,” prizna, “tako da ...”.

Artur Steffe bo v novem šolskem letu eden od stebrov plesne skupine Pike v Kopru, ki goji navijaške plese.

Kako pa sicer vidi možnosti za uspeh v Sloveniji? Ali mora nekdo, ki želi uspeti v plesu, nujno v Ljubljano? “Ne, vse je odvisno od posameznika in njegove predanosti, zavzetosti. Poleg tega je v Istri zdrava konkurenca, imamo vedno boljše trenerje. Ljubljana je zasičena s trenerji in plesalci, konkurenca tam ni zdrava. Trenerji delajo za manj denarja, se zelo trudijo, da bi prišli do dela, a jim velikokrat ne uspe. In če odidejo, gredo raje v tujino, čeprav v Istri iščejo plesne trenerje,” meni.

Steffe je velikokrat plesal tudi v v tujini, a nikjer ni ostal dalj časa. “Iskreno povedano, ne upam si iti nekam na slepo, češ bom že našel nekaj. Raje bi odšel s ponudbo v rokah. Po drugi strani se, ko grem v London, Rim, Milano ali kam drugam za tri ali pet dni, vedno rad vrnem domov. Zaenkrat mi je tukaj super. Živimo v krasni državi, čeprav se pritožujemo čez njo. Poleg tega sem pet let razvijal svojo zgodbo, da sem, kjer sem. Če bi odšel za dlje časa, bi ob vrnitvi moral začeti od začetka,” pojasni.

Še naprej bi rad delal z mladimi

Veseli ga delo z otroki in mladostniki. Tudi zato se je želel vpisati na študij predšolske vzgoje. Spodletelo mu je, pa se je odločil za študij geografije in antropologije, ki ga bo nadgradil s pedagoško-andragoškim izpitom, saj bi rad učil v šoli. “Ne glede na to, ali bom učil ples, geografijo ali bil vzgojitelj, bom v krogu vzgoje. Imam že nekaj izkušenj in v tem se vidim.”

Kljub temu da redkokdaj počiva, je Arturju Steffetu pomembno, da ima dovolj časa zase.

Ukvarjati se želi tudi s plesno terapijo, ki je namenjena posameznikom z različnimi težavami v osebnem in poklicnem življenju. “Že zdaj jo na treningih uporabim z otroki, ko so preveč 'izgubljeni'. Pomaga jim, da se sprostijo in se osredotočijo na to, kar počnejo,” je prepričan Steffe.

Kljub temu da redkokdaj počiva, mu je pomembno, da ima dovolj časa zase, pa čeprav to pomeni, da bo samo ležal. Rad hodi na sprehode in se druži s prijatelji, po možnosti ob dobri glasbi in plesu. “Kot da ne plešem že dovolj,” se nasmeje.


Najbolj brano