Doprsni kip Leandra Pegana v Parku pri starem gradu

Podoba godbeništva na Krasu in na Primorskem bi bila brez Leandra Pegana povsem drugačna. V poklon in spomin nanj od včerajšnjega dne v Parku pri starem gradu v Sežani, tik ob prostorih glasbene šole, ki jo je toliko let vodil, stoji njegov doprsni kip. Izdelal ga je Peganov vnuk Voranc Kumar.

Župan David Škabar je včeraj skupaj z Alenko Saksida in Majdo 
Pavlin odkril kip Leandru Peganu. Foto: Petra Mezinec
Župan David Škabar je včeraj skupaj z Alenko Saksida in Majdo Pavlin odkril kip Leandru Peganu. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Spomnim se ga kot navihanega človeka. Želel sem, da bi to izražal tudi kip. Nono je bil skromen, a mislim, da bi mu bila zamisel o kipu, ki ga je izdelal njegov vnuk, všeč,” je povedal Voranc Kumar, kipar in scenograf.

Navdihovalec in ustvarjalec, kapelnik, glasbenik, pedagog in ravnatelj. Vse to je bil Leander Pegan. Pobudo za postavitev kipa v Sežani je na občino že pred časom podala družina Pegan, saj je prav v Sežani deloval kot ravnatelj glasbene šole od leta 1989 pa vse do svoje upokojitve.

Osem primorskih (z)godb

“Lahko bi rekli, da je Sežana njegovo zrelo obdobje. V tem času je ustanovil veliko godb. Vodenje je znal predajati naprej. Velikokrat smo se z družino šalili, kolikokrat bomo še šli na koncert, kjer bo predal dirigentsko palčko,” je povedala njegova hči Katja Pegan, režiserka in direktorica koprskega gledališča.

Zadnjič je dirigentsko palčko predal na koncertu Vrhovske vaške godbe leta 2014, preminil pa je leta 2017. Leta 2009 je ustanovil tudi Medobčinski mladinski komorni orkester Mirarco.

Prvi pihalni orkester je ustanovil že v času službovanja v Piranu in ga vodil vse do leta 1980, nato je prevzel vodenje postojnske godbe. Ko je postal ravnatelj Glasbene šole Sežana, je najprej ustanovil Kraško pihalno godbo.

Že na prvem novoletnem koncertu je vodenje predal Ivu Bašiču. “Spoznala sva se, ko je vodil postojnsko godbo. Bil je zelo zagnan, njegov odnos pa je bil skorajda očetovski in prijateljski,” se je spomnil Bašič, ki danes vodi sežansko glasbeno šolo in nadaljuje delo svojega mentorja.

Pegan je v naslednjih letih po enakem receptu nadaljeval v Komnu, Hrpeljah in celo v Vrhpolju na Vipavskem, od koder je prihajal njegov oče.

Bil je ponosen Primorec, ki se je dobro zavedal pomena slovenske glasbe. Posebno mesto med skupaj osmimi godbami je imelo zato Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč, ki jo je vodil skoraj dve desetletji. “Rad je imel zamejstvo, pa tudi sicer je vedno poudarjal pomen slovenske glasbe, in spodbujal njeno izvajanje,” je še pojasnil Bašič.

Sežana se mu je poklonila

Sežana se ga spominja predvsem kot tistega ravnatelja, ki je glasbeno šolo dvignil na visoko raven, je na včerajšnji slovesnosti poudaril župan David Škabar, ki je skupaj s Peganovima sestrama Alenko Saksida in Majdo Pavlin javnosti razkril kip.

Prireditve se je udeležil tudi Anton Baloh, direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, ki je poudaril edinstveno zagnanost in vztrajnost Leandra Pegana.

Na slovesnosti so nastopile tri “njegove” godbe: Kraška pihalna godba iz Sežane, Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč in Vrhovska pihalna godba.


Najbolj brano