Tudi joga in popoldanska telovadba

Po dveh mesecih počitnic Medgeneracijski center v Izoli ponovno odpira vrata, celo en dan prej kot šole, in že za nedeljo zjutraj organizira hitro hojo za seniorje do Strunjana ter za pozno popoldne vadbo čuječnosti za vse starostne skupine. Dejavnosti ostajajo brezplačne, še naprej jih bodo izvajali s pomočjo prostovoljcev.

Konec maja so plesne delavnice pripravili s pomočjo  učencev  OŠ 
Dante Alighieri.  Foto: Medgeneracijski center Izola
Konec maja so plesne delavnice pripravili s pomočjo učencev OŠ Dante Alighieri.  Foto: Medgeneracijski center Izola

IZOLA > Medgeneracijski center je maja obeležil prvo obletnico, z njim upravlja Dom upokojencev Izola, vodi ga magistra socialne gerontologije Lijana Trontelj, občina pa za njeno delo, najem prostorov (od Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja), obratovalne stroške in nakup opreme letos namenja 84.038 evrov.

Lijana Trontelj za popočitniško obdobje omenja več novosti: s septembrom uvajajo jogo, posebej za odrasle in z elementi plesa oziroma za otroke ter jogo nidra, z oktobrom pa popoldansko telovadbo poleg že utečene jutranje.

Občina plačuje 84.000 evrov

Medgeneracijski center je v pritličju objekta z oskrbovanimi stanovanji. Občina je 400 kvadratnih metrov prostorov in dvakrat toliko zunanjih površin vzela v najem od Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja za 40 let, za kar plačuje 29.844 evrov na leto. Dodatnih 54.194 evrov namenja za obratovalne stroške, zavarovanje opreme, delo vodje ter za nakup opreme. Skupaj to nanese 84.038 evrov in takšen znesek je predvidela v proračunu za letošnje leto.

Celodnevni program

“Začeli smo s štirimi, morda petimi dejavnostmi na dan, kmalu smo jih lahko ponudili dvakrat toliko in program izvajali od jutra do večera. Pred počitnicami smo imeli po 100 obiskovalcev dnevno, večinoma starejših, in 50 različnih aktivnosti,” pojasnjuje.

Čeprav med obiskovalci prevladujejo starejši, program namenjajo vsem občanom, poleg iger s kartami, šaha, pikada in namiznega tenisa izvajajo varno vadbo v nosečnosti, kuharske, slaščičarske, plesne in ustvarjalne delavnice, tečaj tanga in esperanta, klepet v angleščini ali italijanščini ... “Sodelujemo s 25 prostovoljci in še več društvi ter organizacijami. Program prilagajamo željam uporabnikov, še posebej se trudimo vključiti ranljive skupine, kot so starejše samske osebe z nizkimi dohodki, brezposelni in priseljenci, za katere smo imeli tečaje slovenščine.”

Lijana Trontelj

vodja Medgeneracijskega centra

“V zadnjih mesecih pred počitnicami smo imeli po 100 obiskovalcev dnevno, večinoma starejših, in 50 različnih aktivnosti.”

Do centra tudi s Prostoferjem

Medgeneracijski center v Livadah je - poleg Doma upokojencev in Zdravstvenega doma - ena od treh točk v občini, prijaznih demenci. Do njega je mogoče priti peš, s kolesom, avtomobilom (pred centrom je devet parkirnih mest) in poslej tudi s storitvijo Prostofer, ki jo od sredine julija izvajata občina in humanitarni zavod Zlata mreža. Čeprav je namenjena starejšim Izolanom, ki ne morejo voziti ali do bližnjih zdravstvenih domov, bolnišnic in fizioterapevtskih centrov priti z javnim prevozom, jih bodo zapeljali v Medgeneracijski center, če bodo imeli prost avtomobil.


Najbolj brano