Brazilija požiga, razviti svet podžiga

Približno 200 mladih niti počitnice niti popoldanska nevihta niso odvrnile od udeležbe na protestu pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani. Kritike zaradi požarov v amazonskem pragozdu so usmerili tako v brazilske voditelje kot v EU in Slovenijo, ki s svojo politiko prispevata k uničenju amazonskega ekosistema.

Kakih 200  protestnikov, pretežno mladih, je brazilskemu političnemu predstavništvu pri nas in domači politiki sporočalo, da 
jim je mar.  Foto: Anze Malovrh
Kakih 200 protestnikov, pretežno mladih, je brazilskemu političnemu predstavništvu pri nas in domači politiki sporočalo, da jim je mar.  Foto: Anze Malovrh

LJUBLJANA > Evropska unija na eni strani Atlantika propagira prehod v nizkoogljično družbo, hkrati pa v Južni Ameriki propagira uničenje najpomembnejših svetovnih ekosistemov in dodatno utrjuje neokolonialna razmerja med državam proizvajalkami in državami porabnicami, so opozorili organizatorji shoda, Mladi za podnebno pravičnost.

“To ni ogenj, to je kapital!”

Amazonski pragozd, ki predstavlja ključni ponor ogljika ter proizvede 20 odstotkov vsega kisika na našem planetu, zdaj ne le izginja, ampak v ozračje spušča dodatne količine toplogrednih plinov. Katastrofalna okoljska politika brazilskega predsednika Jairja Bolsonara v pragozdu vidi zgolj ekonomsko vrednost, globalna ekonomija pa s trošenjem brazilskih produktov in podpisovanjem trgovinskih sporazumov te apetite še podžiga. Zaradi tega sta za dogajanje v Amazoniji sokrivi tudi Evropska unija in Slovenija, so na protestu politiki in javnosti sporočili mladi.

20

odstotkov kisika na Zemlji proizvede amazonski pragozd

Od slovenske vlade zahtevajo, da ne ratificira prostotrgovinskega sporazume med EU in južnoameriškimi državami, ki v trgovinske namene nastopajo z imenom Mercosur. Sporazum EU - Mercosur namreč le povečuje potrebo po krčenju amazonskega pragozda in pridobivanju novih površin za živinorejo in gojenje soje.

Mirni shod mladih so varovali maloštevilni policisti. Protestnikom so se pridružili nekateri poslanci in funkcionarji levih političnih strank. Aktivist Andrej Kurnik je v nagovoru med drugim izpostavil staroselska ljudstva v Braziliji, ki zaradi krčenja amazonskega pragozda izgubljajo svoje življenjsko okolje. “Od njih se lahko naučimo, da se da poskrbeti za svoje potrebe, tako da hkrati skrbimo za ekosistem,” je poudaril.

Lara Starčevič

mlada protestnica za okolje

“Mladi si zaslužimo prihodnost, ki si jo splača izboriti.”

Prihodnost si splača izboriti

Popoldanski protest je potekal pred brazilskim veleposlaništvom, ki domuje v stolpnici TR3 poleg Cankarjevega doma. “To ni ogenj, to je kapital,” so pred stavbo skandirali mladi.

“Prišel sem, ker se mi zdi pomembno narediti spremembe v podnebni krizi,” nam je povedal 16-letni Tibor Remškar iz Domžal. “Z dogajanjem v Amazoniji se kriza še poglablja,” je opozoril. Udeležba mladih na shodu ga ni razočarala, saj smo v času počitnic. S prijateljico Laro Starčevič sta v Ljubljano prišla, da bi s svojo prisotnostjo še okrepila sporočilo, ki so ga želeli včeraj razširiti udeleženci shoda. “Mladi si zaslužimo prihodnost. Politiki se tega ne zavedajo,” je dejala Lara in dodala, “zaslužimo si prihodnost, ki si jo splača izboriti.”


Najbolj brano