V Piranu so se ponovno poklonili soli

Včeraj obiskovalcem solinarskega praznika v Piranu ni bilo dolgčas. Lahko so pobrskali po spominkih, si ogledali predstavitev solinarskega orodja, pokušali piransko sol in jo primerjali z drugimi vrstami soli, doživeli solinarski ritual za srečo in še mnogo drugega.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Po napornem delu na solnih poljih se je v mesto vrnila Solinarska družina, tam je bila tudi skupina v kostumih Al tempo di Tartini; pozno popoldne jih je nagovoril piranski podžupan Karlo Radovac, za dobro letino je sledil še blagoslov piranskega župnika Zorka Bajca. V Piran je prispel tudi Martin Krpan in vrečo soli odnesel vse do Dunaja, Šavrinke pa dožu v Benetke.

Letošnja letina soli sicer ne bo prav obilna; v podjetju Soline so je doslej pridelali le 600 ton. V najboljšem primeru se je bo nabralo 900 do 1000 ton, v Sloveniji in tujini pa je običajno prodajo 1200 ton na leto. Predvsem temu botruje vreme, ki je bilo v maju skoraj ves čas mokro, kasneje pa je bilo sicer vroče, a je bilo v zraku veliko vlage, zaradi česar izparevanje vode ni potekalo, kot bi si solinarji želeli.


Najbolj brano