O morju z morja in iz predavalnice na prostem

“V slovenskem morju leži večina odpadkov na dnu, z južnega Jadrana in Albanije pa zaidejo k nam številni plastični odpadki, ki se razgrajujejo do 450 let,” je Jure Orel v petek pojasnjeval petnajsterici osnovnošolcev in srednješolcev, ki jih je na plovbo z jadrnico Cleansport One povabilo humanitarno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.

S plovbo na 20-metrski jadrnici želijo  mladim še bolj približati onesnaževanje morja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
S plovbo na 20-metrski jadrnici želijo mladim še bolj približati onesnaževanje morja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Jure Orel želi s projektom Green Academy-Zelena akademija mlade osvestiti, da moramo zmanjšati onesnaževanje obalnega pasu in morja. Projekt bo od septembra del učnega programa v treh koprskih šolah, OŠ Koper in Antona Ukmarja ter Srednji ekonomsko-poslovni šoli, seznam šol si želi še podaljšati. Prav zato je v četrtek program predstavil 16 osnovnošolskim učiteljicam z različnih koncev Slovenije in s šol, ki so vključene v programe za otroke priseljenskih družin. O nasmetenem obmorskem pasu so se učiteljice lahko prepričale na lastne oči, saj so v kratki čistilni akciji na območju od Badaševice proti Žusterni nabrale za pet velikih vreč plastike, plastenk, zamaškov, pločevink, tub, najlon vrečk, cigaretnih ogorkov ...

Naslednji dan so kratkohlačnike popeljali iz Izole do Mesečevega zaliva in Pirana, tudi zato, ker morski tokovi in severni vetrovi v znameniti zaliv pod strunjanskim križem prinesejo številne odpadke. Z jadrnico so jim želeli morje še bolj približati, kar jim je uspelo.

“Plovba je bila še boljša, kot sem pričakoval. Jadrnica se je nagibala, premeščati smo se morali z ene strani na drugo, lahko smo jo poskusili krmariti, pomagali smo pri spuščanju in dvigovanju jader. Tudi na nosu jadrnice smo sedeli,” ni skrival navdušenja 13-letni Dejan Tozan Krstič iz Kopra, vesela je bila tudi predsednica društva Palčica Pomagalčica in učiteljica na OŠ Antona Ukmarja, Larisa Štoka. Ker so bili kratkohlačniki pridni, jim je posadka dvignila veliko jadro genaker, ki ga običajno uporabljajo na tekmovanjih. Izlet z jadrnico je bilo eno od presenečenj humanitarnega društva, s tem so se želeli zahvaliti otrokom, ki so junija in julija zbirali star papir. Orel pa namerava ob finančni podpori Luke Koper nadaljevati s “predavalnico na prostem” ob skorajšnjem začetku pouka. Pripravlja posebno brošuro, prilagojeno za mlajše, o onesnaževanju morja ter posledicah za živali in ljudi.


Najbolj brano