Inovativne škarje bodo testirali na trgatvi

Trije študenti mehatronike in dijak računalništva, združeni v ekipi Kovinko, razvijajo rešitve za vinogradništvo in kmetijstvo. Po vozičku, ki olajša prenos grozdja med trtami, so razvili inovativne škarje za trganje grozdja, ki jih že testirajo, prave povratne informacije pa pričakujejo po zaključku letošnje trgatve.

Tine Bodiroža, Uroš Polanc in Miha Čigon (z leve) skupaj z Aljažem 
Starcem, ki je na počitnicah, načrtujejo ustanovitev podjetja za 
drugačne rešitve v vinogradništvu. Foto: Nace Novak
Tine Bodiroža, Uroš Polanc in Miha Čigon (z leve) skupaj z Aljažem Starcem, ki je na počitnicah, načrtujejo ustanovitev podjetja za drugačne rešitve v vinogradništvu. Foto: Nace Novak

VRTOJBA > Zgodba, imenovana Kovinko, se je začela pred dvema letoma, ko je Tine Bodiroža iz Vipave ob prenašanju težkih zabojev grozdja med trtami prišel na idejo o vozičku, ki bi olajšal delo. Ob pomoči nonota je izdelal nekaj prototipov, sprva za domačo rabo, ki jih je potem izboljševal in lani prve tudi prodal.

Do zdaj so jih v okviru domačega kovinarskega podjetja prodali že več kot petdeset. Na voljo so iz treh različnih materialov - surovega železa, ki s časom zarjavi in je videti bolj naravno, pocinkane pločevine in nerjavečega jekla.

Uroš Polanc

ekipa Kovinko

“Vedno mi je bilo nerodno imeti v eni roki škarje, z drugo pa pobirati grozdje, in sem že takrat razmišljal, kako bi bilo mogoče vse delati z eno roko.”

“Voziček večinoma pohvalijo zaradi uporabnosti, saj z njegovo pomočjo v vinogradu ni več treba nositi gajbic, ampak jih preprosto naložiš na voziček in ga vlečeš,” je pojasnil Tine, ki zaključuje študij mehatronike na novogoriškem šolskem centru, tako kot Uroš Polanc in Miha Čigon, danes prav tako člana ekipe Kovinko, v kateri je še dijak Aljaž Starc.

Razvili tudi inovativne škarje za trgatev

Fantje so se oglasili v Primorskem tehnološkem parku (PTP), kjer so v njih zaznali potencial, tako da so kot predinkubiran projekt zdaj deležni mentorstva in podjetniškega programa.

Druga rešitev za olajšanje dela v vinogradu so škarje, ki omogočajo obiranje grozdja z eno roko. Na to idejo je že pred leti prišel Uroš Polanc, ki, tako kot ostali v ekipi, že od malih nog pomaga v času trgatve.

“Vedno mi je bilo nerodno imeti v eni roki škarje, z drugo pa pobirati grozdje, in sem že takrat razmišljal, kako bi bilo mogoče vse delati z eno roko,” je povedal. Priložnost je prišla, ko so se dobili skupaj. Najprej so začeli delati z vozičkom Kovinko, ki je dal ekipi tudi ime, in ker gre tudi ta druga rešitev “v isti koš”, so začeli razvijati še to.

Z enim gibom primeš in odrežeš grozd

Imeli so kar nekaj idej, kako to izpeljati in potem so jih nekaj prototipirali v učno izdelovalnem laboratoriju na šolskem centru. Prototipi so zaključili v začetku letošnjega leta. Trenutno imajo dve rešitvi. Najprej so naredili nekakšno rokavico z rezilom, a se je izkazalo, da ljudje ne delajo radi v rokavicah, zato so s pomočjo 3D-tiskalnika razvili še en prototip z nastavkoma za palec in kazalec, ki ju z ježki zategneš skupaj, vmes pa je rezilo.

“Gre za avtomatski gib. Ko primeš grozd, ga istočasno tudi odrežeš,“ je še pojasnil Uroš. Naredili so dvajset prototipov. Ti so že na testiranjih pri vinogradnikih, ki uporabljajo njihov voziček, in še nekaterih drugih, prave povratne informacije, na podlagi katerih bodo izdelek še dodelali in po potrebi spreminjali, pa si obetajo po letošnji trgatvi.

Vinogradnikom in kmetom bi radi olajšali delo

Glavni cilj ekipe je vinogradnikom in kmetom čim bolj olajšati in skrajšati delo. Škarje, ki jih razvijajo, so primerne tudi za delo v sadovnjaku, vrtu, z močnejšim rezilom in rokavico tudi za rezanje robide. Seveda so najprej preverili ponudbo na trgu. Na Kitajskem so našli majhne nožke, ki se jih prav tako lahko namesti na prste.

“Kupili smo jih in preskusili, a ugotovili, da niso tako praktični, zato smo se odločili, da naredimo svojo, boljšo rešitev,” je povedal Miha Čigon. Za zdaj so odzivi tistih, ki so dobili škarje v uporabo, zelo dobri.

“Nekomu se je zdelo čudno, ker druga roka nič ne dela. Seveda obstaja tudi možnost, da imaš na vsaki roki take škarje in gre delo potem še hitreje,” je pojasnil Uroš. Ali gre tudi na tak način, bodo pokazala testiranja.

Spajanje tradicije z novimi tehnologijami

Fantje načrtujejo ustanoviti podjetje za drugačne rešitve v vinogradništvu, ker vsi izhajajo iz tega okolja in imajo izkušnje z delom v vinogradih. Radi bi, da se ohrani tradicija ročnega obiranja, a spojena z možnostmi, ki jih ponujajo nove tehnologije.

Poleg vozička in škarij imajo še nekaj idej, ki bi jih radi razvili v izdelke za olajšanje dela kmetom in vinogradnikom, a so še v fazi vizije in želja, odprti pa so tudi za iskanje rešitev za druge težave in izzive na tem področju, ki jih sami še niso zaznali, pa bi se jih z veseljem lotili na podjetniški način.


Komentar novinarja

Nace Novak

Trgatev je lahko tudi drugačna

Trgatev, ki je pred vrati, običajno poteka tako, da gredo trgači, opremljeni s škarjami, med trte, kjer z grozdi polnijo zabojčke, gajbice ali kište, mlajši in močnejši pa jih polne odnesejo do traktorja s prikolico na koncu vrste vinograda in jih stresejo vanjo. Ker ljudje že od nekdaj stremimo k temu, da bi si delo čim bolj olajšali, so tudi v vinogradništvu, kjer tradicija seveda nekaj velja, spremembe in izboljšave nekaj normalnega. Marsikje v tujini, še posebej v večjih vinogradih, so ročno ...

Preberi več

Najbolj brano