V Izoli stoječe ovacije za Bakalino Veliko

Odločitev organizatorjev, da sinočnji nastop zasedbe Bakalina Velika iz intimnega Larga pri špini v Ljubljanski ulici preseli na Manziolijev trg po nastopu Rudija Bučarja, se sprva ni zdela najbolj posrečena. Občinstvo je bilo namreč po Bučarjevem koncertu zelo razgreto in klepetavo, prvih nekaj skladb Bakaline Velike je tako skorajda pogoltnil trušč.

Pika na i so bile  uglasbene pripovedke Janija Kutina, odpete v 
kleni čadrščini. Foto: Andraž Gombač
Pika na i so bile uglasbene pripovedke Janija Kutina, odpete v kleni čadrščini. Foto: Andraž Gombač

IZOLA > A kmalu zatem je razvejana multižanrska Bakalininina godba stopila v ospredje. Largo pri Špini bi glede na številčno občinstvo in številčno zasedbo na odru trpel zaradi prostorske stiske, na veliko večjem Manziolijevem trgu pa je etno crossover godba Bakaline Velike še bolj prišla do izraza.

Zasedba Bakalina Velika je v Izoli predstavila svoj album Prvi krajec.

Izvornima “krivcema” Bakaline Janiju Kutinu in Renati Lapanja so se po štirih albumih, ko se je vse bolj pojavljala potreba po dodatni zvočni okrepitvi, pridružili še številni odlični glasbeniki. Matej Magajne, Dejan Lapanja, Andrea Pandolfo, Marjan Stanić, Samo Kutin in Bogdana Herman so obogatili in občutno razširili zvočno podobo Bakaline. Tako sta nastala Bakalina Velika in njen prvi album Prvi krajec.

Sinočnji nastop v Izoli je bil prav iz instrumentalnega vidika prava paša za oči in ušesa. Z izjemo Renate Lapanja, ki je celoten koncert podprla z enim instrumentom, harmoniko, so se preostali člani večkrat izmenjali na glasbilih. Kitarist Lapanja je sedel tudi za bobne, bobnar Stanić je nato presedlal na tolkala, kitarist Magajna je izmenjeval kitaro in bas kitaro.

Godba osemčlanske glasbene družine Bakalina Velika je bila prava paša za oči in ušesa.

Največ oči pa je bilo uprtih v Janijevega brata Sama, dejavnega tudi v mednarodno vse bolj prepoznavni zasedbi Širom, in njegov glasbeni instrumentarij, ki je vključeval balafon, hurdy gurdy, bas kitaro, brač, bas harfo, n’goni in še številna druga zvočila.

Pika na i so bile Janijeve uglasbene pripovedke, odpete v kleni čadrščini, v katerih ima tolminska narava osrednjo vlogo.


Najbolj brano