V igri Guberac in Poličevi

Za nakup izolske marine se zanima vse več morebitnih kupcev, že dvanajst naj bi jih bilo, a med domačimi sta, kot kaže, za zdaj najbolj resna samo dva: portoroška skupina P&P in koprski Grafist. Morebitna druga imena bodo znana sredi novembra, če bodo do 15. septembra objavili že napovedan javni poziv za začetek zbiranja ponudb za nakup. Izhodiščna cena bo 5,960.000 evrov.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Cena bo nizka, podoben znesek pa bo potreben za poplačilo posojila banki Intesa Sanpaolo še iz časa gradnje marine in drugih obveznosti, med katerimi je plačilo vodne pravice državi, s katero je marina v sporu, ker plačuje koncesijsko dajatev občini.

Marino so že doslej prodajali, zdaj pa prodaja dobiva pospešek, saj se je izolsko turistično pristanišče znašlo v stečajni masi pordenonske družbe Altan Prefabbricati, ki (prek podjetja Universe Service) obvladuje obe podjetji iz marine, Marinvest in Porting. Altan se po novem imenuje Ema, njen odvetnik pri nas je Janez Starman, ki je dokumentacijo za skrben pregled poslovanja marine poslal osmim morebitnim kupcem in dodatnima dvema pojasnil postopke prodaje.

Nov lastnik do konca leta

Ker bi najboljšega ponudnika radi izbrali do konca leta in do marca izpeljali prevzem, Starman napoveduje, da bodo ponudbe za nakup marine zavezujoče. Kupci se bodo morali zavezati, da ne bodo razkrivali podatkov, v zameno bodo dobili vse želene informacije. Izpolnjevati bodo morali tudi pogoje, ki jih bosta določila stečajna upraviteljica Maura Chiarot in pordenonsko sodišče.

Guberac previdnejši, v igri tudi Poličevi

Gre za tri tuja podjetja in tudi med preostalimi so nekatera projektna podjetja v tuji lasti, toda Peter Polič iz skupine P&P in Ante Guberac iz Grafista odkrito priznavata, da se bosta potegovala za nakup, čeprav nista še prevzela nobene dokumentacije.

Guberac, ki nam je zanimanje potrdil že na začetku poletja, pa je v izjavah zdaj previdnejši. “Čakam na podrobnejše podatke, ki se nanašajo na priveze v marini in najemne pogodbe zanje,” utemeljuje. Od 638 privezov namreč Porting razpolaga s 546, 75 jih je od Skata oziroma Galeb grupa in 17 od Jadralnega kluba Burje. Koprski gradbinec, ki že ima izkušnje z upravljanjem resda precej manjše koprske marine, pravi, da bi se rad najprej prepričal, ali držijo govorice, da so polovico privezov v Izoli oddali za več let in po nižji ceni. Če to drži, bo ponudil nižjo kupnino ali pa si bo glede nakupa celo premislil: “Za projekte, v katere vlagamo, si želimo, da so donosni in se nam v sedmih do desetih letih povrnejo. Kar si sposodimo od bank, vrnemo.” Omenja še, da si po njegovih izkušnjah v izolski marini prodaje doslej niso zares želeli.

Ne samo marina, tudi Argolina ali trikotnik

“Nakup nas zanima, ne bomo pa se borili za vsako ceno,” napoveduje Peter Polič, ki živi lučaj stran od marine, v kateri je imela njegova družina kar dvanajst let privezano plovilo, eno najdaljših. Tudi on pravi, da je zdajšnja prodaja veliko bolj formalna, in meni, da je približno dvanajst milijonov primerna nakupna cena. Do nedavnega pa so se Poličevi potegovali za nakup portoroške marine in bili zanjo po lastnih navedbah pripravljeni plačati 23 milijonov evrov.

Čeprav ima izolska marina le dvanajst privezov manj od portoroške, bi zanjo odšteli veliko manj: “V izolski ni velikih hangarjev s servisno površino, dveh restavracij, bazena, apartmajev, tenis igrišč in velikega parkirišča.”

Nov lastnik bo lahko zgradil nov pomol B s 180 privezi, tako Guberac kot Poličevi pa bi v primeru nakupa izolske marine takoj skušali pridobiti še zemljišča v zaledju pristanišča, Argolino ali trikotnik pri hotelu Delfin, ki ju prodajata Dutb oziroma Gorenjska banka.

Marino si ogledujejo tudi v ljubljanski družbi Adventura holding, vendar tam po besedah direktorja korporativnega komuniciranja Matjaža Polaniča še vedno zgolj preučujejo možnost nakupa. Jeseni lani so sklenili kupoprodajno pogodbo za portoroško marino, vrednotili naj bi jo na 21,6 milijona evrov, še vedno pa čakajo na izpolnitev nekaterih odložnih pogojev.


Najbolj brano