Po razburjenju občin iščejo nove poti

Po protestu županov demografsko ogroženih občin v zahodnem delu države in številnih kritikah na račun predlagane formule za izračun povprečnine je ministrstvo za javno upravo naredilo korak nazaj.

Rudi Medved Foto: Leo Caharija
Rudi Medved Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Čudežne formule ne bomo spreminjali čez noč, lotili se je bomo skupaj z občinami v mirnem dialogu” županom obljublja minister Rudi Medved. “Nihče nikomur nič ne jemlje,” pravi Medved. Sporna formula za izračun povprečnine je nastala pod okriljem delovne skupine, v kateri so tako predstavniki vlade kot občin. Nastala je v želji, da bi skozi povprečnino nevtralizirali učinke povišanja plač, ki jih javnim uslužbencem izplačujejo občine.

Na škodo demografsko ogroženih občin

Da se račun, po katerem bi po novem izračunavali povprečnino, izide na škodo demografsko ogroženih občin, so najprej opozorili v občinah zahodne Slovenije. Ker predlog za spremembo formule ni v zadostni meri upošteval pomena občinskih cest in površine, bi prav demografsko ogrožene občine z veliko površino in razvejano cestno infrastrukturo izgubile največ. Na boljšem bi bile občine z velikim številom prebivalcev, saj bi formula dala večji pomen otrokom in starostnikom. Spremembi formule so bili zaradi tega naklonjeni v združenju mestnih občin, v ostalih dveh občinskih združenjih pa ne.

S pozivom, naj država občinam zagotovi potrebni denar za pokritje dviga plač v javnem sektorju ločeno in ne skozi povprečnino, so se v torek oglasili v Skupnosti občin Slovenije. Zahtevali so tudi umik sporne formule za izračun povprečnine.

Ministrstvo naredilo korak nazaj

Minister Medved je včeraj sklical sestanek na to, za občine vročo temo, nanj pa povabil predsednike vseh treh občinskih združenj, Aleksandra Jevška iz Skupnosti občine Slovenije (SOS), Roberta Smrdelja iz Združenja občin Slovenije (ZOS) in Gregorja Macedonija iz Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS). Dialog med ministrstvom in občinami je dober, so po srečanju zatrjevali vsi štirje. V občinskih združenjih podpirajo preostale rešitve, navedene v osnutku novele zakona o financiranju občin, določitvi nove formule brez predhodnega premisleka, analiz ni izračunov pa v SOS in ZOS nasprotujejo. Tudi v mestnih občinah si po besedah Macedonija ne želijo, da bi formula enim jemala in drugim dajala, zato želijo nanjo pogledati še z drugih gledišč. Korak nazaj je naredilo tudi ministrstvo, ki napoveduje iskanje nove rešitve v dialogu z občinami.

Za nižje stroške občin

Poleg sprememb zakon o financiranju občin so na ministrstvu pripravili tudi zakon o zmanjševanju stroškov občin. Delovna skupina predstavnikov ministrstev in občin je tik pred poletjem vladi predlagala spremembo 25 zakonov. S spremembami, ki bi začele veljati z novim letom, bi občine razbremenili za 31 milijonov evrov.


Najbolj brano