Gradbeni delavci v Zali so se izkazali

Dan odprtih vrat na gradbišču galerije v soteski Zala, na glavni cesti v Idrijo, je postregel z novico, da bodo cesto polovično odprli 30. avgusta, torej dan pred veliko prireditvijo Po poteh prenosa ranjencev na Vojskem in dva dni pred zastavljenim rokom. Zato je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek čestitala gradbincem Kolektorja CPG.

Na ogledu gradbišča galerije v Zali sta ministrica Alenka Bratušek 
in vodja projektov na Drsi Karmen Cian sporočili, da bodo cesto za 
promet polovično odprli 30. avgusta. Foto: Saša Dragoš
Na ogledu gradbišča galerije v Zali sta ministrica Alenka Bratušek in vodja projektov na Drsi Karmen Cian sporočili, da bodo cesto za promet polovično odprli 30. avgusta. Foto: Saša Dragoš

ZALA > “350 kubičnih metrov odstranjene skalne brežine, 12 zgrajenih pilotov, 400 ton vgrajenega železa in 4800 kubičnih metrov betona, ob vsem skupaj pa skrbno spremljanje pomikov labilnega skalovja nad gradbiščem,” je vodja nizkih gradenj Kolektor CPG Roman Lejlar opisal pot do predčasne izgradnje temeljev za galerijo pod pretečo skalo v soteski Zala. Vodja projektov na direkciji za infrastrukturo (Drsi) Karmen Cian je na ogledu gradbišča vse razveselila z novico, da bodo cesto v Idrijo pol odprli 30. avgusta.

“Gre za izjemno zahteven projekt gradnje galerije. Kolektor CPG se je edini prijavil zanjo. Da z načrti prehiteva in bo cesta odprta dva dni prej, je velik dosežek,” je poudarila ministrica Alenka Bratušek. “Gradbišče je bilo dobro organizirano, delavci so ves čas delali v dveh izmenah in so dali vse od sebe. Zahtevnost gradnje lahko vidite nad hudournikom Zala, kjer bo slaba tretjina cestne konstrukcije pod galerijo slonela na pilotih. Sedaj končujemo prečne grede, potem pa bomo z deli nadaljevali pod polovično zaporo cestišča,” jo je dopolnil vodja gradbišča Damjan Lampe.

Dosedanja in bodoča dela je podrobno predstavila vodja projektov Karmen Cian: “Letos bo zgrajena še zadnja, meter debela in 5,8 metrov visoka, zaledna stena galerije. Po asfaltaciji šest metrov širokega cestišča z robnimi pasovi, bomo konec leta cesto odprli za dvosmerni promet. Nadaljevali bomo marca prihodnje leto in do začetka oktobra galerijo dogradili.”

Za gradnjo krovne plošče, ki jo bodo vpeli v zaledno steno pod naklonom deset stopinj in pred padanjem skal zavarovali z do šest metrskim nasutjem, bodo potrebne krajše, nekajdnevne popolne zapore ceste.

Galerija bo dolga 105 metrov, ob njej pa bo 1,2 metrski hodnik za pešce. S tem se bodo prihodnjega oktobra gradbinci s ceste skozi Zalo za nekaj let umaknili. Pač pa, kot je povedala Cianova, Drsi pripravlja projekt za rekonstrukcijo ceste med Cerknim in Kladjem. Še prej, predvidoma prihodnje leto, bodo začeli z deli v njenem nadaljevanju od Trebije do Sovodnja.


Najbolj brano