Druženje balinarjev Krasa in Brkinov

Že 21 let je tretja sobota v avgustu na Barki rezervirana za balinanje. Tudi letos ni bila izjema, zbrali so se balinarski zanesenjaki iz Brkinov in okolice na turnirju četvork.

Na Barki so se že 21. družili brkinski in kraški balinarji. Foto: Petra Grželj Polh
Na Barki so se že 21. družili brkinski in kraški balinarji. Foto: Petra Grželj Polh

BARKA > Ta je eden redkih turnirjev med vasmi, ki ohranja tako dolgo tradicijo. Letos se ga je udeležilo devet ekip (Barka 1, Lokev, Vreme, Ostrovica, Gradišica, Gradišče, Obrov, Gorenje, Barka 2), ki so tekmovale v tre skupinah. Iz vsake je napredovala najboljša. Iz polfinalnih obračunov sta v finale napredovali ekipi Ostrovice in Gradišice, medtem ko sta se za tretje mesto pomerili ekipi Barke 2 in Lokve. Ekipa Lokve je suvereno s 13 proti 0 odpravila domačo ekipo Barka 2 in si tako prislužila tretje mesto. Finale pa je bilo veliko bolj dramatično, razburljivo in polno preobratov, saj je potekalo med dvema večnima rivaloma, Ostrovico in Gradišico.

Na koncu je s 13 proti 7 slavila ekipa Gradišice (Dušan Grk, Bojan Renko, Stanko Križman, Jože Frank / Darko Kranjc) in ponovila lansko zmago ter si prislužila glavno nagrado, pršut.

Tudi letos je v popoldanskem premoru potekalo posamično tekmovanje v izbijanju balina in bližanju v krog. V zbijanju balina je tretje mesto zasedel Igor Maslič, drugo Radko Ivančič, najboljši zbijalec pa je postal Jože Frank. Tretje mesto v bližanju v krog je pripadlo domačinu Darju Polhu, drugo mesto je osvojil Radko Ivančič, najboljši “bližalec” pa je postal njegov sin Blaž Ivančič.

Že 21 let zapored organizator podeljuje tudi simbolično nagrado za “fair play”, tokrat je pripadla Duški Polh, ki že vsa leta pomaga pri izvedbi turnirja.

Turnir je potekal v športnem in prijateljskem vzdušju, kjer rezultati niso bili v ospredju, pomembno je bilo predvsem druženje in ohranjanje tradicije.


Najbolj brano