Po tatvinah so srečo iskali v novogoriških igralnicah

Pred dnevi so tržaški policisti prijeli trojico goljufov iz Piemonta, ki se je starejšim Tržačanom izdajala, da je pooblaščena za pregledovanje grelcev in plinskih števcev. Med “delom” so jih okradli, ob večerih pa so obiskovali novogoriške igralne salone. Pri izsleditvi tatov, starih 24, 29 in 31 let, so sodelovali tudi novogoriški kriminalisti.

Prekaljeni goljufi so se na “delo” v Trst pripeljali z lancio y bele 
barve.
Prekaljeni goljufi so se na “delo” v Trst pripeljali z lancio y bele barve. 

TRST, NOVA GORICA Tatovi so si za svoje žrtve navadno izbrali starejše Tržačane in se jim zlagali, da morajo nujno izvesti izreden pregled plinskega oziroma ogrevalnega sistema.

Iz Piemonta na goljufije v Trst ...

Ko jim je uspelo pridobiti njihovo zaupanje in vstopiti v stanovanje, so občane med drugim prepričali, naj med njihovim “delom” odprejo sef in naj vse zlato premestijo na eno mesto, da bodo oni lažje izvedli pregled. Med tem je eden od goljufov pregledal tudi predale in omare. Lažni strokovnjaki so tako na preprost način prišli do denarja ali nakita in zatem pobegnili s prizorišča. Občani so se tatvine zavedli šele kasneje.

Šlo je za prekaljene goljufe, ki so se v Trst pripeljali od drugod.

V nekaterih primerih so odnesli manjše vsote denarja, ki so jih ljudje skrbno skrivali med oblekami ali drugimi predmeti, nekajkrat pa naj bi si prilastili tudi večje vsote gotovine in količine nakita. Nepridipravi so na podoben način izvedli več tovrstnih tatvin.

Preiskovalci so na podlagi prijav oškodovancev posumili, da gre za prekaljene goljufe, ki so se v Trst pripeljali od drugod z namenom, da bi kradli. Tržaški policisti so med preiskavo ugotovili, da so se tatovi v mesto nazadnje pripeljali 6. avgusta, najverjetneje z avtomobilom lancia Y bele barve. Tistega dne naj bi kradli v treh stanovanjih in skupno odnesli 21.000 evrov ter nakit in druge dragocene predmete v skupni vrednosti več deset tisoč evrov.

Povezali so se tudi z novogoriškimi kriminalisti, ki so pred dnevi pomagali kriminalistom goriške in tržaške kvesture pri preiskavi omenjenih drznih tatvin v stanovanjih na območju Italije.

... in na kockanje v Novo Gorico

Kot so nam sporočili z novogoriške policijske uprave, so na zaprosilo italijanskih kriminalistov ugotovili, da so storilci po izvršenih tatvinah prišli v Novo Gorico, kjer so obiskovali igralne salone, ter se naslednjega dne vrnili v Italijo. Zaradi tega so italijanski policisti pričakovali, da se bodo osumljenci po izvršeni tatvini v Trstu spet vrnili iz Slovenije v Italijo. Nemudoma so poostrili nadzor v obmejnem pasu in vozilo osumljenih ustavili, ko je bilo namenjeno na avtocesto v smeri Benetk. V njem so bili trije mlajši italijanski državljani iz Piemonta, 31-letni B. F., 29-letni B. G. in 24-letni P. A. Prva dva so organi pregona v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj. Eden od njih je pred prijetjem skozi avtomobilsko okno odvrgel list papirja z zapiski in številkami. Med pregledom avtomobila so policisti v njem našli prej omenjeno vsoto denarja in nakit, poleg tega pa še oddajnike, lasuljo in rokavice. Vse skupaj so tatovi stlačili v skrinjico, ki je bila skrita med zračno blazino in nišo za hlajenje. Da goljufi za sabo ne bi puščali sledi, so notranjost avtomobila prekrili s hrapavim plastičnim materialom.

Trojico so najprej odpeljali v videmski zapor, nato pa je preiskovalni sodnik zanje odredil hišni pripor. Videmsko tožilstvo intenzivno preiskuje njihovo početje, zato tržaška kvestura poziva morebitne oškodovance, naj tatvine prijavijo.


Najbolj brano