V Piran po odmerek vrhunske klasike

V Piran in deloma tudi v Koper se vrača Tartini festival. Od 22. avgusta do 12. septembra bo ljubitelje klasične glasbe razvajal z 12 koncerti vrhunskih glasbenikov. Po več letih prizadevanj jim je letos med drugimi uspelo privabiti slovitega italijanskega violončelista Maria Brunella.

Tartini festival bo v četrtek odprl ansambel Il terzo suono, v 
katerem igra tudi flavtistka Jasna Nadles, ki sicer skbi za 
umetniško vodenje festivala. Foto: Nada Žgank
Tartini festival bo v četrtek odprl ansambel Il terzo suono, v katerem igra tudi flavtistka Jasna Nadles, ki sicer skbi za umetniško vodenje festivala. Foto: Nada Žgank

PIRAN, KOPER 18. Tartini festival bo v četrtek, 22. avgusta, ob 20.30 v piranski cerkvi sv. Jurija odprl festivalski ansambel Il terzo suono z deli Vivaldija, Tartinija in Galuppija. Ta bo nekaj dni zatem, 27. avgusta, nastopil še s slovitim violončelistom Mariom Brunellom z deli Giuseppeja Tartinija. Brunello, ki je sodeloval s številnimi uglednimi dirigenti in nastopal z mnogimi svetovno znanimi filharmoničnimi zasedbami, je prvi in edini Italijan, ki je osvojil prvo nagrado na prestižnem mednarodnem tekmovanju Čajkovski v Moskvi.

Jasna Nadles, ki skrbi za umetniško vodstvo festivala med festivalskimi dogodki, ki jih ne gre zamuditi, izpostavi koncert orkestra Cenacolo musicale, ki bo 25. avgusta v Minoritskem samostanu v Piranu. “Gre za manjšo komoro opero, opere pa doslej na festivalu še nismo imeli,” utemelji. Opozori tudi na mlado slovensko violinistko Lano Trotovšek, profesorico violine na glasbenem kolidžu Trinity Laban v Londonu in asistentko na ljubljanski glasbeni akademiji. Igra violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750, v Piranu bo nastopila 5. septembra skupaj z japonsko čembalistko Masumi Yamamoto, s katero bosta izvedli dela Schnittkeja, Bacha in Tartinija.

Gostili bodo tudi znamenitega romunskega violinista Vladimirja Mendelssohna, ki bo nastopil 6. septembra z ansamblom Sergio Gaggia. Dva dni zatem, 6. septembra, pa bo na festivalu prvič nastopila korejska violinistka Wonji Kim-Ozim, žena našega slavnega violinista Igorja Ozima, ki se bo predstavila v salzburški zasedbi Mozart Consort. “Ogromno dobre glasbe smo pripravili. Zelo smo se potrudili, da leto pred velikim jubilejem, 250-letnico Tartinijeve smrti, čim bolj veličastno obeležimo,” še poudari Jasna Nadles, ki ob umetniškem vodenju festivala tudi igra na flavto traverso v ansamblu Il Terzo Suono.

Z namenom približati klasiko tudi mlajšemu občinstvu so pripravili tudi dva koncerta Tartini junior, ki bosta 2. in 4. septembra v atriju koprske Pretorske palače. “Gre za brezplačne koncerte vrhunskih glasbenikov mlajše generacije, ki se začnejo že ob 19. uri, so nekoliko krajši, trajajo od 45 do 55 minut, in so primerni tudi za mlajše občinstvo. Tako se lahko že najmlajši začnejo glasbeno izobraževati in se navadijo spremljati tudi klasično glasbo, kar se mi sicer zdi dobro za vsakogar, ne le za otroke,” poziva Nadlesova.

Več o programu letošnjega Tartini festivala in posameznih glasbenikih je na voljo na spletni strani www.tartinifestival.org.


Najbolj brano