Gaja Hanzel iz Sežane izdeluje torbice iz ananasa

Inkubator Sežana je start-up podjetnici Gaji Hanzel, 31-letni grafični ter modni oblikovalki iz Sežane, omogočil vključitev v mentorski program in ji s tem pomagal pri razvoju nove kolekcije torbic pod blagovno znamko Fi by Gaja. Pod budnim očesom mentorice Lee Pisani in v sodelovanju s Fundacijo Login5 je v treh mesecih zasnovala kolekcijo torbic iz trajnostnega materiala iz ananasovih listov in potiskanega eko bombaža.

Mlada kraška oblikovalka mode in vizualnih komunikacij Gaja Hanzel svojo ustvarjalno žilico razvija že od otroštva. Odraščanje ob mami Ani Hanzel, oblikovalki izdelkov iz bele keramike, ter šolanje na novogoriški umetniški gimnaziji (dramska smer) je prineslo odločitev, da se Gaja sprva poda v modno oblikovanje. Študij oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovno-tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani je nato prav tam nadgradila še z magistrskim študijem grafičnih in interaktivnih komunikacij. Magistrska naloga Tipografska tekstilna zavesa, v kateri je razvila ozadje za srednjo dvorano Kosovelovega doma Sežana, ji je leta 2016 prinesla fakultetno Prešernovo nagrado.

Z galerijo vpeta v grad Štanjel

Od tedaj je Gaja kot grafična in modna oblikovalka samozaposlena v kulturi. Deluje na področju grafičnega oblikovanja v svojem podjetju Malina - kreativne vizualne rešitve in modnega oblikovanja (Fi by Gaja), vodi pa tudi prodajno galerijo Ana & Gaja Art Gallery v Štanjelu. Na gradu Štanjel tako lahko že dobri dve leti obiskovalci občudujejo unikatne izdelke izpod rok ustvarjalnega dvojca mame in hčerke Hanzel.

“Vsem mladim priporočam, naj se pridružijo mentorskemu programu. Tudi spontane stvari uspejo.”

Gaja Hanzel

“Rada imam nove projekte in sodelovanja, nove izzive in poznanstva. S svojimi bolj umetniško naravnanimi izdelki in projekti rada sodelujem na lokalnih in mednarodnih razstavah,” je povedala Gaja o svojem delu, ki ji je nedavno prineslo še eno nagrado. Za logotip in vizualno podobo, ki jo je oblikovala za Ana & Gaja Art Gallery, je prejela nagrado Bronze A' Design Award za oblikovanje na področju grafičnih in vizualnih komunikacij. Podeljuje jo Mednarodna akademija za oblikovanje, žirijo pa so sestavljali mednarodno vplivni novinarji, uveljavljeni oblikovalci, vodilni akademiki in ugledni podjetniki.

Zlato razmerje v torbicah

Minuli meseci pa so bili pri Gaji rezervirani predvsem za razvijanje nove priložnosti, ki jo je ponudil Inkubator Sežana v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT v okviru Programa podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Republiki Slovenji. Inkubator Sežana je mladi podjetnici Gaji Hanzel omogočil vključitev v mentorski program in ji s tem pomagal pri razvoju nove kolekcije torbic pod blagovno znamko Fi by Gaja.

Tega imena ni izbrala naključno, ampak se nanaša na zlato razmerje med slogom in okoljsko ozaveščenostjo. Pod budnim očesom mentorice Lee Pisani, strokovnjakinje za kulturo oblačenja, in v sodelovanju s Fundacijo Login5 je namreč zasnovala kolekcijo torbic iz Piñatexa® - trajnostnega materiala iz ananasovih listov in potiskanega eko bombaža.

Material je veganska alternativa usnju

Zgodbo o tem, kako so nastale tri vrste unikatnih torbic v treh različnih barvah iz materiala, ki ga je zasnovala Španka Carmen Hijosa, sta Gaja in Lea predstavili prejšnji petek na podjetniškem večeru v Štanjelu. Komenski župan Erik Modic je bil ob tem izredno vesel, da Inkubator Sežana deluje širše na Krasu in da je dogodek priredil v Štanjelu. “Unikatni umetniški izdelki sodijo v Štanjel,” je dejal. Dorijan Maršič, direktor sežanskega inkubatorja, pa je poudaril, da z mentorskim programom, v katerem sta sodelovali Lea in Gaja, omogočajo mladim z inovativnimi idejami srečanja s strokovnjaki, ki jim utrejo pot na trg. “Poročili sta se dve kreativni duši, ki sta združili modo in umetnost,” je opisal tandem, ki je od marca do junija razvil koncept uporabnih ženskih in poslovnih (računalniških) torbic iz materiala, ki je veganska alternativa usnju.

“Blago iz vlaken ananasovih listov ima svoje lastnosti, je zahtevno. Ni tkano, ampak je prešano, mehko in lahko, barvano z ekološkimi barvami,” je o trajnostnem materialu, iz katerega sta s pomočjo usnjarja Mihe Pavlija iz Domžal izdelali približno 100 torbic, povedala Lea Pisani. “Vse je bilo izdelano zelo premišljeno. Izbrali smo minimalistično obliko brez vidnih šivov, v notranjosti, ki je iz ekološkega bombaža s potiskom, pa so uporabni žepki,” jo je dopolnila Gaja. Piko na i vsaki torbici na sredini spodnjega dela doda potisk Gajinega logotipa. Ob beli, črni in oranžni barvi materiala, ki ga je priskrbela Fundacija Login5, ki se zavzema za trajnostni razvoj, se v prihodnje obeta tudi kolekcija v indigo barvi. Fundacija je Gaji zaupala tudi grafično izdelavo planerja za leto 2020, ki bo imel platnice prav tako izdelane iz belega blaga iz ananasovih listov.

Med delom nista gledali na uro

Mentorskega programa Inkubatorja Sežana se je Gaja udeležila delno neodločena, ali bi v njem razvijala modno ali grafično oblikovanje. S pomočjo Tine Čeh in Maje Cergol Lipnik iz inkubatorja pa se je odločila za delo z Leo Pisani in se prepustila toku. “V vsaki stvari je priložnost. Pri tem se veliko naučiš, morda najdeš novo pot in nove ideje,” je proces projekta opisala Gaja. Navdušenja seveda ni skrivala niti Lea Pisani, ki je poudarila, da sta se z Gajo takoj ujeli in v tri mesece dela vložili veliko energije ter časa. “Razvili sva dober poslovni model od ideje do oblike, vključili različna sodelovanja in izdelek na koncu tudi izdelali. Prve modele smo najprej testirali, ali so kroji ustrezni in funkcionalni. V zelo kratkem času sva pripeljali idejo do končnega produkta z vsemi vmesnimi postajami. Projekt je izdelan, Gaja pa ga lahko sedaj naprej razvija,” je pojasnila in dodala, da sta ob sreči, ki ju je doletela, da sta se spoznali, veliko delali in si dopisovali, pri tem pa nikoli nista gledali na uro. “Za ovinkom lahko dobiš dobro priložnost za razvijanje svoje ideje. Inkubator Sežana si res zasluži to ime,” je sklenila Lea Pisani. “Vsem mladim priporočam, naj se pridružijo mentorskemu programu. Tudi spontane stvari uspejo,” pa je menila Gaja Hanzel.

Vse več trajnostnih materialov

Odločitev za izdelavo torbic z Leo Pisani pa vseeno ni bila tako spontana, saj je Gaja že pred tem izdelovala torbice iz trajnostnega materiala, in sicer iz pralnega papirja. “Ta material je iz celuloze, klobučevine, lateksa in naravnih olj. Odlikujejo ga naravne sestavine. Opažam, da je v tujini precej bolj razvit in poznan kot v Sloveniji,” je ugotovila Gaja, ki je ena redkih oblikovalk, ki ga uporablja pri nas. “Sicer v svetu nastajajo vedno novi trajnostni materiali in menim, da bo poleg ponovne uporabe in recikliranih materialov to postala prihodnost,” je sklenila oblikovalka. Njene torbice iz pralnega papirja so poleg galerije v Štanjelu razstavljene tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani.


Najbolj brano