S Pomežikom soncu 795 otrok na morje ali v gore

S pomočjo humanitarnega programa Pomežik soncu je Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) letos omogočila brezplačno letovanje kar 795 otrokom iz socialno šibkejših družin in tistim s posebnimi potrebami. Skupaj z vrstniki, ki jim počitnice narekujejo zdravstveni razlogi, in finančno podporo nekaterih občin so jih na morje ali v gore peljali več kot 1000.

 Kratkohlačniki v  Pacugu. Po besedah Groznikove   se starši pogosto  čudijo, da  otroci na letovanjih  pri 
sebi nimajo telefonov. Imajo polno drugih aktivnosti in jih ne  pogrešajo.
Kratkohlačniki v Pacugu. Po besedah Groznikove se starši pogosto čudijo, da otroci na letovanjih pri sebi nimajo telefonov. Imajo polno drugih aktivnosti in jih ne pogrešajo. 

PACUG > Nazadnje so bili tako uspešni pred 20 leti, ko so humanitarno akcijo prvič izpeljali. S pomočjo donacij so letos zbrali 245.245 evrov, največ doslej. “Polovico so prispevala podjetja, polovico posamezniki, lani so 200.000 evrov v večjem deležu podarila podjetja,” je pojasnila pozitivne učinke gospodarske rasti generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna.

Eden najpomembnejših letošnjih donatorjev je bilo podjetje OMV, ki je s pomočjo Kluba zvestobe “napolnilo” šest avtobusov kratkohlačnikov, starih šest do 17 let. V ponedeljek sta letovišče v Pacugu obiskali ministrica za delo Ksenija Klampfer in generalna direktorica OMV Slovenija Vanja Lombar. ”Še kako pomembno je, da naša država krepi socialno in družinsko politiko in pomaga vsem, ki sami ne zmorejo. Pri tem nas mora voditi misel, da so vsi otroci enaki,” je menila ministrica, Lombarjeva pa: “Iz leta v leto smo priča izjemnim zgodbam otrok s počitnic, ki nam dajejo zagon za nadgradnjo dobrodelne akcije v okviru našega Kluba zvestobe.”

Socializacija brez pametnega telefona

Zadnjih pet let peljejo na počitnice po 10.000 do 12.000 otrok (2000 do 2500 naenkrat), tretjino brezplačno. “Bivanje na morju brez staršev, plavanje, gibanje na svežem zraku, druženje s sovrstniki, aktivnosti, vse to je za otroka dragoceno, tudi zaradi socializacije in osamosvajanja, konec koncev zaradi občutka, da so počitnice lahko lepe brez stalne prisotnosti pametnega telefona,” je bila nazorna predsednica ZPMS Darja Groznik.

V Pacugu je prav zdaj 155 otrok in 50 do 60 v Piranu, kjer premorejo skromnejše zmogljivosti. Od skupaj 15 počitniških domov jih imajo v Sloveniji še pet: v Trenti, Kranjski gori, na Bledu, Pohorju in v Dolenjskih toplicah, preostalih osem imajo v hrvaškem delu Istre in na otoku Krku.

Kako do več dodatnih spremljevalcev?

Letovanje omogočajo s pomočjo Pomežika soncu in samoplačniško, za sedem do 10 dni, daljša različica stane 300 evrov, vključen je prevoz. Za 50 evrov več zaradi dodatnih vzgojiteljev ali spremljevalcev počitnice omogočajo tudi 160 otrokom s posebnimi potrebami, a je povpraševanje nekajkrat večje. “Skoraj 13 odstotkov vseh učencev ima odločbo o posebnih potrebah, nimamo pa dovolj denarja za dodatne spremljevalce, ker jih ne predvideva noben državni razpis,” utemeljuje Krašna. Denar zanje dobijo le od Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, nekaj ga zberejo sami.

Ko so v času gospodarske krize na morje ali v gore peljali morda še več socialno ogroženih otrok, so jim počitnice omogočile občine. “Sežana se vsako leto odzove, podobno Maribor, Krško, Velenje ... Letos je z nami sodelovala tudi Postojna, med podjetji pa nas od vsega začetka podpira Lek. Hvaležni smo prav vsem dobrotnikom,” je jasna Krašna.


Najbolj brano