Kamnita plošča po 150 letih spet na Placu

Po skoraj 150 letih sredi vaškega trga v Dutovljah spet stoji kamnita napisna plošča, ki so jo, skupaj z vaško štirno, katere del je bila, odstranili fašisti v času okupacije Primorske. Ploščo sta odkrila potomca župana Andreja Štoka, ki je dal leta 1972 postaviti osemkotni vodnjak iz klesanega kamna.

Ob odprtju plošče (z leve): predsednica KS Dutovlje Neva Filipčič 
ter Milena Živec in David Štok, hči in sin Rajka Štoka, potomca 
dutovskega župana Andreja Štoka.  Foto: Olga Knez
Ob odprtju plošče (z leve): predsednica KS Dutovlje Neva Filipčič ter Milena Živec in David Štok, hči in sin Rajka Štoka, potomca dutovskega župana Andreja Štoka.  Foto: Olga Knez

DUTOVLJE > Leta 1925 so tedanje fašistične oblasti vodnjak porušile in na njegovo mesto postavile spomenik fašističnemu veljaku Picchiju, dela oboda vodnjaka (stranice in podnožje) pa so uporabili pri popravilu obzidja na severni strani cerkve.

Krajevna skupnost Dutovlje pod vodstvom predsednice Neve Filipčič se je odločila za postavitev kamnite napisne plošče tudi v poklon svojemu pokojnemu sovaščanu. Pred leti umrli Rajko Štok z vinogradniške in vinarske kmetije z več stoletno tradicijo je bil namreč prapravnuk župana Andreja Štoka (1827-1902).

Raziskovalec kamnoseške dediščine Krasa Božidar Premrl je našel originalno razglednico, na kateri sta osmerokotni vodnjak in dutovski “Plac”. Skupaj z Bogdanom Macarolom sta pripravila besedilo za napisno tablo, domači župnik Gašper Lipušček in cerkveni gospodarski svet so dovolili odstraniti kamen z zidu in ga nadomestiti z novim. Za današnjo podobo plošče je poskrbel kamnosek Mitja Gulič iz Koprive.

Ploščo sta odkrila sin in hči Rajka Štoka - David Štok, ki je tudi predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, in Milena Živec, mama letos okronane kraljice terana Nuše Živec. Člani Kraškega šopka so zapeli nekaj ljudskih pesmi in odplesali nekaj plesov na Bunčetovi domačiji, kjer so postavili razstavo Kraška vinska cesta malo drugače. Plošča je namreč tudi že 28. točka na sedem kilometrov dolgi Teranovi krožni poti okrog Dutovelj.


Najbolj brano