Teran in pršut sta najboljši par

Teran in pršut sta bržkone najbolj znamenita produkta Krasa, ki v Dutovlje že skorajda pol stoletja privabljata veliko obiskovalcev iz vse Slovenije. Nič drugače ni bilo danes, ko se je s tradicionalno povorko, podeljevanjem priznanj za najboljše vinarje in večerno zabavo, zaključil že 49. Praznik terana in pršuta.

Na današnji  povorki so člani Kraškega traktorskega zbora prikazali 
celoten proces košnje.  Foto: Petra Mezinec
Na današnji povorki so člani Kraškega traktorskega zbora prikazali celoten proces košnje.  Foto: Petra Mezinec

DUTOVLJE > Točno ob 16. uri je po Dutovljah krenila tradicionalna povorka. Na njej je sodelovalo 18 skupin, od tega šest vozov. Letos je bilo v povorki precej več traktorjev, za kar gredo zasluge članom Kraškega traktorskega zbora, ki so prikazali košnjo sena na Krasu.

Tradicija, ki jo je potrebno ohraniti

V Dutovljah smo lahko danes videli, da se tradicionalnih znanj pridno učijo tudi mlajše generacije. K temu sodi tudi ročno rezanje pršuta. “Brbončice povsem drugače zaznavajo na roke narezano rezino, ki za razliko od strojno narezane rezine ni enakomerna. Prav zato v ustih nastane prava reakcija,” je pojasnil Primož Durcik iz Pliskovice.

Praznik terana in pršuta je najbolj množična prireditev na Krasu in zato tudi koristna promocija za kraške vinarje. “Vsak dogodek, na katerem se promovira kraške izdelke, je zelo koristen. Na Praznik terana in pršuta pride tudi veliko ljudi z drugih koncev Slovenije. Menim, da je to pomembna tradicija, ki jo je treba ohranjati,” je povedal Aleš Bole.

“Praznik terana in pršuta je tradicionalen dogodek. Pozitivna novost letošnjega leta je, da je bil v Bunčetovi domačiji vsak dan kak dogodek. Za naprej pa bi morali še bolj stopiti skupaj in praznik narediti še bolj prepoznaven,” je prepričan Matjaž Orel.

Celotedensko dogajanje

Praznik se je letos pričel že prejšnjo soboto s kronanjem kraljice terana Nuše Živec in predstavitvijo desetih najbolje ocenjenih teranov, je poudarila Valerija Pučko v imenu Zavoda Štip, kjer so letos bdeli nad organizacijo.

V Bunčetovi domačiji se je tako med tednom zvrstilo več dogodkov. V ponedeljek so pripravili kulinarični dogodek Terra Carsus, na katerem so se predstavili vrhunski kraški gostinski ponudniki in vinarji, v torek so za kuhalnice prijeli najmlajši kuharji in se spoznavali s kraškimi jedmi, v sredo so se posvetili spajanju kraških sladic in kraških vin, v četrtek so ugotavljali, kako kombinirati teran in gin, v petek pa so se predstavili člani konzorcija kraških pridelovalcev terana. “Z obiskom smo zelo zadovoljni, veliko obiskovalcev je pohvalilo, da smo dogajanje raztegnili čez ves teden. V tem duhu nameravamo nadaljevati tudi prihodnje leto, ko bo Praznik terana in pršuta praznoval že 50 let,” je povedala Valerija Pučko.


Najbolj brano