Breskve pomlajujejo

Šla sem po pošto in iz natrpanega nabiralnika se je izmed računov in časopisov najprej izmotal letak za “izravnavo gub in gubic za vašo večno mladost”. Tako me je nagovarjal z mastnimi rdečimi črkami, da bi ga zagotovo opazila. Pa sem se kar malce razjezila, ga zmečkala in stlačila v koš za papir.

Nikakor ni pomembno, ali imam gubico ali dve, marveč, kako mladostno je moje telo. To pa ni povezano s kremami in mažami za zunanje olepševanje in glajenje, marveč z uravnoteženo prehrano in harmonijo telesa in duše. K uravnoteženi prehrani veliko pripomorejo tudi sezonski sadeži, na primer breskve, ki so zdaj polne sočnosti in mamljivo lepe ...

Pogled na vzhajajočo žarečo rdeče-rumeno kroglo sonca me vedno spominja na - zrele breskve. Te dozorijo nekoliko pozneje kot marelice, ko je poletje na vrhuncu, a so prav tako bogate z raznovrstnimi karotenoidi, vitamini in minerali. So odlično sadje za stresne trenutke in varujejo celice pred morebitnimi poškodbami zaradi stresa.

Breskve so odlične za mladost, lepoto in - kot rečeno - proti stresu, ki se mu danes nikakor ne moremo izogniti. So zelo dobra pomoč pri shujševalnih dietah. Ker vsebujejo veliko niacina, (vitamina B3) in mineralov, delujejo protistresno, dvigujejo razpoloženje in telesno odpornost. Pomagajo pri nemiru, razburjenosti, strahu in drugih psihičnih stanjih, zato poskrbijo tudi za dober spanec. Vsaj posredno naj bi ščitile tudi pred visokim krvnim tlakom, kapjo in srečnimi obolenji.

Obilje vitaminov, mineralov in antioksidantov

Breskve imajo bogato mineralno in vitaminsko sestavo ter antioksidante. Od mineralov so v njih kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, cink in selen, med vitamini je največ B3, folne kisline (B9) in vitamina C. Nadpovprečno veliko je vitaminom A, oziroma karotenoidnih snovi, betakarotena in ksantofila, iz katerih ob navzočnosti cinka nastaja vitamin A.

Breskve odločno blažijo stres, ker imajo zanimiv trojček: kalij, magnezij in vitamin B3. Slednjega bomo bolje izkoristili, če bomo breskve kombinirali z mlekom, jajci, proseno kašo, rižem, sezamom in sončnicami, ker imajo aminokislino triptofan, ter s fižolom, grahom, orehi in križnicami, ker imajo mineral krom. Zaradi magnezija je trojček blagodejen tudi za srce in ožilje. Največji učinek bomo dosegli, če bomo breskve kombinirali s pršutom, z orehi, bananami in s pomarančami.

Selen v breskvah spodbuja nastajanje hormonov sreče. Breskve razstrupljajo in uravnavajo črevesno floro, krepijo želodec, jetra, pljuča in ves organizem. So odvajalo, preprečujejo zastajanje vode ter čistijo ledvice in sečni mehur. Svež breskov sok je priporočljiv vsem, ki imajo težave s srčno aritmijo, želodčno kislino in občutljiv živčni sistem.

Zanimiva trojka so tudi: karotenoidi, nukleinske kisline in vitamin C. Skupaj popravljajo DNK in pomlajujejo. Zaradi dejavnikov okolja ter prostih radikalov pri presnovi in naravnem procesu podvajanja lahko nastanejo okvare pri prepisovanju DNK, kar se pokaže kot okvare genskih baz. Če jih telo ne more pravilno popraviti, se razvijejo bolezni. Okvare in popravila se dogajajo nenehno. Ocenjujejo, da je takih okvar in popravil približno 20.000 na dan. Za popravilo skrbijo varnostni sistemi, ki so ves čas aktivni. Kadar popravilo ne more biti hitro, ustavijo proces podvajanja celice, da pridobijo čas za popravilo.

Če okvare ne morejo odpraviti, sprožijo proces apoptoze celice oziroma celično smrt. Ko so napadeni posamezni geni ali odsek njihovega zaporedja, govorimo o točkovnih mutacijah. To se kaže na primer kot nenadno izpadanje las, zvišanje telesne teže ali nenadna slabovidnost. Če se zaradi dotoka novih nukleodtidov taka območja obnovijo, se zmanjšajo ali odstranijo tudi vidni zunanji znaki.

Nukleinske kisline in mladost

Za nukleotide potrebujemo živila, ki vsebujejo nukleinske kisline. To so: špinača, zelena solata, jagodičje, breskve, gobe, orehi, kostanj, mandlji, sončnična semena in jedrca, jajca, kaviar, polnozrnati izdelki, leča, grah, fižol in bob. S pomočjo encimov nukleaze (deoksiribonukleaza, ribonukleaza), ki jih izdeluje trebušna slinavka, se nukleinske kisline iz živil pretvorijo v nukleotide.

Celice jih potrebujejo v izdatni meri, da lahko popravijo poškodovane odseke genov in vijačnice DNK. Trebušna slinavka pa lahko izdela dovolj encimov, če jo pri tem ne motijo pretirane količine sladkorjev iz sladkarij in sladkih pijač. V pomoč encimom sta tudi minerala kalcij in magnezij ter vitamini B6, B12 in folna kislina ali B9. Ti vitamini pomagajo pri vgradnji nukleotidov v genska zaporedja vijačnic DNK.

Recept

> Breskova sladica za pomlajevanje: Breskve narežemo na pol, izkoščičimo in polovice rahlo popečemo v pečici, približno deset minut pri 150 stopinjah Celzija. Pečene najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato čašice napolnimo z grškim jogurtom, potresemo s sesekljanimi lešniki, orehi in mandlji ter prelijemo z orehovim oljem in medom. Vse skupaj okrasimo z rezino pomaranče.

> Palačinke za dobro voljo in prijetno spanje: Palačinke spečemo kakor ponavadi, jih premažemo z breskovo marmelado in zavijemo. Ponudimo lahko tudi z žlico sladke smetane in potresemo s čokoladnimi mrvicami.


Najbolj brano