Festivali bi radi ostali na Sotočju

Približno 6000 obiskovalcev razprodanega festivala Punk Rock Holiday je ta teden uživalo v melodičnem punk rocku in hkrati v počitnicah ob sicer mrzli Soči. Program z 58 zasedbami, ki se bo iztekel drevi, umešča tolminski festival med vodilne v Evropi.

Briško-ozeljansko-vipavska naveza je rajala s  člani primorskih  bendov The Ferminants in Pigs Parlament.    Foto: Neva Blazetič
Briško-ozeljansko-vipavska naveza je rajala s člani primorskih bendov The Ferminants in Pigs Parlament.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Oder brez ograje je tudi letos povezoval nastopajoče ter zveste privržence punk rock glasbe in njenega sporočila, ki se skozi čas nekoliko spreminja.

Proti brexitu, rasizmu, homofobiji ...

“Temeljimo na punk rock glasbi devetdesetih let, izstopa kalifornijski ska punk. Vabimo skupine, ki so v ustvarjalnem zagonu in produkcijsko aktivne. V besedilih ne gre več zgolj za kritiko v smislu 'fuck off', opazno je sporočilo o pravici do svobodne in samostojne izbire v življenju, o pravici do uresničevanja v samostojnih poklicih in podobno,” našteva soustvarjalec programa Andrej Sevšek.

Na večjem odru se je v minulem tednu zvrstilo 26 skupin, med njimi tudi Buster Shuffle iz vzhodnega Londona. “Fuck brexit!” je bilo eno od njihovih sporočil, medtem ko je druščina pod odrom plesala ob dopadljivi ska punk rock and roll glasbi, ki ji je poseben čar dodajal na tem festivalu redko slišani klavir. Masked Intruder (Zamaskirani vsiljivec) iz ameriške zvezne države Wisconsin so prispevali punk rock, njihova identifikacija pa ostaja neznana, so zgolj zamaskirani rumeni, zeleni, rdeči, črni in plavi vsiljivci.

Tu so tudi slovenski bendi

Danes mnogi nestrpno pričakujejo zadnji bend Propagandhi iz Kanade, ki je v treh desetletjih delovanja od skate punk melosa prešel v bolj trde zvoke z večjim vplivom heavy metala. Vseskozi se, tako kot punkovsko gibanje nasploh, zavzema za človekove pravice, odločno so proti rasizmu, seksizmu, nacionalizmu, homofobiji, imperializmu in organizirani religiji.

Na celotedenskih počitnicah smo ob Soči srečali veselo skupino primorskih fantov in deklet, ki pravijo, da so briško-ozeljansko-vipavska naveza. Med njimi je bila tudi prijateljica s Poljskega. Ugotovili smo, da klapo sestavljajo člani dveh primorskih punk rock bendov The Ferminants (Vžigalice) in briški Pigs Parlament (Prašičji parlament), ki bo nastopil v noči na jutrišnji dan na karaokah; pričele se bodo po zaključku koncertov. Briški Pigs Parlament delujejo že od leta 2004. Matej, ki sodeluje pri obeh skupinah, je na Sotočju poleti že skoraj doma, saj prihaja od leta 2002. Na letošnjem festivalu igra šest ali sedem slovenskih bendov, kar je žal premalo izpostavljeno, soglašajo člani obeh skupin.

Zaradi spremenjene prodaje vstopnic v treh terminih, septembra, novembra in še letos marca, so po oceni Andreja Sevška pritegnili veliko novih obiskovalcev, za vsaj polovico občinstva jih je. “Na tak način so vstopnice lahko kupili tudi tisti, ki so zaradi prodaje na en mah v preteklosti o našem festivalu zgolj sanjali. Brez pretiravanja lahko rečem, da spadamo med najbolj zaželene in vplivne festivale v Evropi, mnogi kopirajo naš koncept, denimo festival v Riminiju, ki nam je prevzel veliko italijanskih gostov,” pripoveduje Sevšek.

Želijo si strpnega dialoga

Opažajo vse več Američanov, pomembni so še nemški, francoski, hrvaški in vsekakor tudi slovenski. Tako kot metal festival, ki se je na Sotočju iztekel pred dvema tednoma, sledijo ekološkim smernicam.

Seveda nismo mogli mimo vprašanja, kako Sevšek razmišlja o aktualni temi, tolminski obvoznici. “Absolutno bi radi v Tolminu ostali. V devetih letih smo v festival vložili ogromno truda, povezali smo se z domačini, ki dragoceno in zanesljivo pomagajo, da nam ni treba skrbeti za vsako malenkost,” pojasnjuje. “Obiskovalci so nad lokacijo navdušeni. Če bi se morali seliti, bi bilo treba začeti znova. Res upam, da se bodo zadeve obračale tako, da bodo festivali lahko sobivali z obvoznico. Upam na strpen dialog vpletenih, kar je tudi eno od sporočil punka.”


Najbolj brano