Vrstijo se vlomi v vozila turistov

Za vlomilce v avtomobile je poletje, kot kaže, idealen čas. Na udaru so predvsem vozila tujih turistov na večjih parkiriščih ob izhodiščnih izletniških točkah ali ob cestah. Letos so policisti novogoriške policijske uprave obravnavali 55 vlomov v vozila, vlome v avtomobile so raziskovali predvsem v Zgornjem Posočju ter na območju Brd.

Fotografija je simbolična. Foto: GPU
Fotografija je simbolična. Foto: GPU

BRDA, POSOČJE > Bovški policisti so minuli konec tedna najprej posredovali zaradi vloma v vozilo nizozemske družine, ki ga je parkirala na makadamskem parkirnem prostoru ob cesti, ki od Bovca vodi do Trente. Ko so se odpravili proti obrežju Soče, pa je tat potreboval le 15 minut, da je vlomil v njihovo vozilo. Razbil je steklo okna na sprednjih desnih vratih, nato pa ukradel žensko torbico z gotovino, osebnimi dokumenti in bančnimi karticami. Prilastil si je tudi športno torbo z oblačili in drugimi predmeti. Nekaj stvari so kasneje našli pod regionalno cesto v okolici Bovca.

V soboto zvečer so v tuje vozilo vlomili v Podbeli. Razbili so steklo na zadnjih desnih vratih in iz avtomobila ukradli torbico. V njej je imela 42-letna Belgijka poleg gotovine tudi druge dokumente, bančno kartico in telefon. V nedeljo okoli poldneva so bovški policisti obravnavali vlom v avtomobil znamke peugeot blizu vasi Soča in ugotovili, da je neznanec razbil steklo na sprednjih levih vratih avtomobila, vendar ni ukradel ničesar.

55

vlomov v vozila so letos obravnavali novogoriški policisti

Čez dve uri so zaradi vloma v osebni avtomobil VW caddy nemške registracije posredovali ob glavni cesti v Trenti. Vlomilec je razbil steklo na voznikovih vratih avtomobila, iz notranjosti pa tudi v tem primeru ni odnesel ničesar.

V noči na nedeljo so italijanski gostje policiste obvestili o vlomu v njihov avtomobil v Vipolžah. Neznanec jim je ukradel kovček, nahrbtnik, obleke, gotovino, osebne dokumente in bančne kartice.

Policisti preverjajo “delovišča” vlomilcev

Na novogoriški policijski upravi zatrjujejo, da tudi v letošnji poletni turistični sezoni bovški policisti v Zgornjem Posočju namenjajo precej pozornosti problematiki vlomov v parkirana osebna vozila. “Da bi preprečili tovrstna kazniva dejanja, policisti na tem območju vsakodnevno izvajajo kontrole na mestih, kjer so praviloma na delu vlomilci,” je dejal Dean Božnik.

“Glede na izkušnje policisti ugotavljajo, da storilce od vlomov odvračajo tudi redarji, prodajalci različnih izdelkov, turisti, ki so v določenih trenutkih prisotni na parkirnih prostorih,” je dodal in poudaril, da je zelo pomembno tudi njihovo delo na preventivnem področju, saj lahko največ za svoje vozilo lastniki storijo sami. Policisti zato svetujejo, naj vozniki ne parkirajo na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih, uporabljajo naj urejena parkirišča, garaže in garažne hiše.

Ko zapuščajo vozilo, naj vzamejo ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtijo volan, da se zaskoči volanska ključavnica, zaprejo naj vsa okna in zaklenejo vrata, pri tem pa naj ne pozabijo na prtljažnik. V vozilu naj ne puščajo dokumentov vozila, prav tako ne drugih vrednejših predmetov in torbic.

Očividci naj prijavijo sumljive “turiste”

Na območju novogoriške policijske uprave so policisti letos obravnavali skupno 55 vlomov v motorna vozila. “Večje število vlomov so poleg Zgornjega Posočja policisti obravnavali tudi na območju Goriških brd, manjše število vlomov v vozila pa tudi na drugih območjih novogoriške policijske uprave,” je sklenil Božnik. Očividce je pozval, naj vsako sumljivo gibanje ali dejanje takšnih oseb na parkiriščih takoj prijavijo policiji.


Najbolj brano