So v izpustih pod obalno cesto res le meteorne vode?

Čeprav je na območju med Moletom in mejo z izolsko občino 26 hiš, ki še niso priključene na javno kanalizacijsko omrežje in se torej njihove odplake stekajo v greznice, pa v koprski občinski upravi zagotavljajo, da ne gre iskati povezave z nedavno onesnaženostjo morja. Nekaterih domačinov takšna pojasnila ne prepričajo.

Zanimivo bi bilo videti in vonjati, kaj iz tega izpusta pod obalno 
cesto priteče ob obilnejših padavinah. Foto: Nataša Hlaj
Zanimivo bi bilo videti in vonjati, kaj iz tega izpusta pod obalno cesto priteče ob obilnejših padavinah. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Zlasti tam živeči krajani ocenjujejo, da iz njihovih greznic del komunalnih odpadnih vod zagotovo izteče tudi v morje. V koprski občini takšne očitke zavračajo in navajajo, da Marjetica redno prazni greznice.

Predsednik KS Žusterna Igor Čurin pa ob tem prst usmerja tudi v nekatere izpuste pod obalno cesto, za katere je menda znano, da niso zgolj meteorni. “Naj gre inšpekcija na delo. Lokacije teh izpustov so jasno vidne na Googlovem satelitskem posnetku tega območja,” pravi. Že bežen pogled razkrije, da je na določenih predelih barva morja bistveno svetlejša, barvna lisa pa nakazuje na nekakšen izpust.

Igor Čurin

predsednik KS Žusterna

“Naj gre inšpekcija na delo. Lokacije izpustov so jasno vidne na Googlovem satelitskem posnetku območja.”

Vonja po fekalijah včeraj nismo zaznali

Šli smo po sledeh njegovih namigov in enega takšnih izpustov našli pod pešpotjo oziroma nasipom nekdanje trase Parenzana. Opazili smo, da se v morje zagotovo nekaj steka, a vonja po fekalijah včeraj nismo zaznali. Zaudarjalo pa je po gnilem, saj je bilo v notranjosti izpusta kar nekaj razpadajoče morske trave, ki jo je tja najverjetneje zaneslo valovanje. Zanimivo bi bilo videti in vonjati, kaj iz izpusta priteče ob obilnejših padavinah. Čurinova pobuda, da bi tudi na tej lokaciji analizirali vzorce vode, se ne zdi napačna.

“Od leta 1962 sem v tej hiši in še nisem dočakal kanalizacije,” nam je že pred časom potožil domačin Slavko Dobrin. Vsi tamkajšnji objekti sodijo v aglomeracijo, torej območje, ki ga bodo v prihodnje opremljali z javno kanalizacijo, zato lahko do gradnje omrežja greznice obdržijo. Krajani se sprašujejo, kdaj jim bodo vendarle omogočili, da se tudi njihova gospodinjstva priključijo na javni kanalizacijski sistem.

26

hiš v Žusterni med Moletom in Rexom je še vedno brez kanalizacije

Evropskega denarja za kanalizacijo ni

Informacije, ki smo jih dobili iz občine, niso najbolj spodbudne. “Čeprav smo nameravali pridobiti kohezijski denar tudi za gradnjo kanalizacije Molet, nam to zaradi pogoja, da se lahko sofinancira samo gradnja kanalizacije, kjer je priključenost aglomeracije pod 98 odstotki, ni uspelo. Aglomeracija Koper, ki zajema tudi celotno Žusterno, ima namreč več kot 99-odstotno priključenost,” pojasnjujejo v občinski upravi.

Ker menijo, da gre za nerazumen pogoj, bodo še naprej vztrajali pri pridobitvi nepovratnega denarja. “To je izjemno pomembno območje, kjer morajo biti vsi objekti priključeni na kanalizacijsko omrežje,” dodajajo.

Spomnimo, da so s projekti za ureditev kanalizacijskega omrežja začeli že leta 2012. Takrat so delavci koprskega komunalnega podjetja pri mandraču Moleto zgradili črpališče in opravili pripravljalne posege za dograditev kanalizacije, a so dela kmalu zatem ustavili, saj pričakovanega evropskega denarja že takrat niso dobili.


Najbolj brano