Ne želi si prihoda v soju žarometov

Po številnih ugibanjih, kje bi lahko policisti iskali oziroma našli podjetnika Sergeja Racmana, za katerega so prejšnji teden razpisali mednarodno tiralico, je včeraj sporočilo v njegovem imenu poslala odvetnica Nataša Pirc Musar. Zatrdil je, da ni na begu in da se ugotavljanju svoje kazenske odgovornosti v zadevi Marina ne izmika.

Nazadnje se je Sergej Racman konec  maja pojavil v Ljubljani na 
sojenju  zaradi oškodovanja upnikov v zadevi Kolosej.   Foto: Bor Slana/STA
Nazadnje se je Sergej Racman konec maja pojavil v Ljubljani na sojenju zaradi oškodovanja upnikov v zadevi Kolosej.  Foto: Bor Slana/STA

LJUBLJANA > V sporočilu, ki ga je po pooblastilu Sergeja Racmana poslala odvetnica Nataša Pirc Musar, je zapisala, da podjetnik že od leta 2010 stalno živi v tujini, zaradi česar ga ni v Sloveniji.

Noče biti del predstave za javnost

Racman, s stalnim bivališčem v Bratislavi na Slovaškem, zatrjuje, da ni na begu niti se ne izogiba ugotavljanju njegove odgovornosti v kazenskem postopku v zadevi Marina. “Ne evropski nalog za prijetje in predajo ne mednarodna tiralica Interpola nikakor nista bila potrebna za zagotovitev njegove udeležbe v kazenskem postopku,” je zapisala odvetnica.

Racman v sporočilu trdi, da se ni nikoli ukvarjal s posredovanjem pri prostituciji in utemeljeno pričakuje, da bo v sodnem postopku oproščen obtožbe. V času, ki bo potreben za sodno presojo, pa od organov pregona zahteva spoštovanje njegove osebnosti in dostojanstva. Meni, da bi obveščanje medijev o času in kraju predaje ali prijetja nedvomno vodilo v nepotrebno ponižanje in smešenje osumljenega.

Kot je še sporočil, se ugotavljanju svoje kazenske odgovornosti v zadevi Marina, v kateri se je znašel letos spomladi in se zaradi zlorabe prostitucije povzpel “na vrh” obtožnice, ne izmika, zavrača pa “očitne poskuse organov pregona, da iz njegovega prihoda v Slovenijo naredijo predstavo za medije in javnost”.

Racman še trdi, da se želi vrniti v Slovenijo in v postopku zagovarjati, vendar na način, ki mu bo omogočal ohranitev dostojanstva. To naj bi sporočil tudi organom pregona. Izdajo mednarodne tiralice Interpola Racman razume kot javno ponižanje.

Prvi med osemnajsterico

Spomnimo, ko so do zob oboroženi policisti 23. januarja vkorakali v savna klub Marina na Ajševici in prijeli glavna osumljenca zaradi zlorabe prostitucije - Mariborčana Dejana Šurbka in Jožeta Kojca, še zdaleč ni kazalo, da bi bil med osumljenimi tudi podjetnik Sergej Racman. Ta se je pod drobnogledom preiskovalcev znašel šele spomladi, ko so naleteli nanj v več pogovorih z Mariborčanoma.

Konec maja so preiskavo razširili še nanj. Kriminalisti so med drugim ugotovili, da je bil 53-letnik poslovno povezan z njima, priskrbel naj bi denar za odprtje Marine leta 2014, imel je pregled nad finančnim poslovanjem kluba ter dajal navodila za delovanje. Pogovarjali naj bi se tudi o delitvi dobička.

V začetku julija so preiskovalci izvedli še zadnja preiskovalna dejanja zoper Racmana, z odredbo za hišno preiskavo so potrkali na vrata njegovih podjetij v Ljubljani, kjer naj bi zasegli predvsem elektronske naprave. Kmalu za tem je koprsko okrožno sodišče zanj odredilo pripor, sredi julija pa je specializirano tožilstvo v zadevi Marina že vložilo obtožbo, v kateri je Racman prvi od 18 obtoženih. Ker v pripor ni prišel, je sodišče zanj najprej razpisalo notranjo tiralico, prejšnji teden pa še mednarodno.


Najbolj brano