Politika ločuje, glasba povezuje

S sinočnjim ogrevalnim koncertnim nizom se je na Sotočju pričel festival Punk Rock Holiday, ki bo v petih dneh gostil tako domače kakor svetovno uveljavljene glasbenike in bende.

Na Sotočje se bo v četrtek vrnil dober znanec slovenskega 
občinstva, legendarni kalifornijski bend NOFX.  Foto: Profimedia
Na Sotočje se bo v četrtek vrnil dober znanec slovenskega občinstva, legendarni kalifornijski bend NOFX.  Foto: Profimedia

TOLMIN > Festival Punk Rock Holiday, ki v Tolminu uspeva od leta 2011, 6000 obiskovalcem ponuja kampiranje v senci dreves Triglavskega narodnega parka, dve festivalski plaži, nobene ograje med nastopajočimi in občinstvom, oder na Rajski plaži s pogledom na smaragdno reko in še kaj. Kajpada v prvi vrsti svetovno uveljavljene bende, ki pritegnejo obiskovalce z več koncev sveta. Seveda je tudi letošnji festival razprodan.

Več skupin je bilo na sporedu že včeraj, med njimi tudi Golliwog iz Ribnice in celjski Multiball. Danes se bo na plaži program nadaljeval opoldne, program na glavnem odru pa bo ob 19. uri odprl avstralski ska punk bend The Bennies. Sledila bo izraelska punk rock skupina Useless ID, zatem ameriški Good Riddance, ob 22.30 pa se bo na oder povzpel Frank Turner, 37-letni angleški pankerski in folkovski kantavtor, ki je kariero začel kot pevec londonskega benda Million Dead. Pred leti je javnost vznemiril s kritiziranjem levičarjev. Označil se je za liberalca, pozneje pa je pojasnil, da se nima za desničarja ali konservativca. Pred tremi leti je nastopil v Kinu Šiška, čez nekaj dni pa bo izdal svoj osmi studijski album No Man's Land. Kot zadnji bo nocoj opolnoči po treh letih na Sotočju spet nastopil leta 1977 ustanovljen sloviti kalifornijski bend Descendents.

Na Sotočju se bo zvrstilo še več skupin. Jutri ob 21. uri bo na glavnem odru,denimo, nastopil kalifornijski bend Pennywise, ki se je leta 1988 poimenoval po strašnem ubijalskem klovnu iz le dve leti starejše knjižne uspešnice Stephena Kinga It (Tisto). Vračajo se tudi legendarni kalifornijski pankrokerji NOFX, ki so na festivalu rohneli že v letih 2011 in 2016.

Festival bo v noči s petka na soboto sklenil kanadski leta 1986 ustanovljen bend Propagandhi. Levičarsko angažirani pevec in kitarist Chris Hannah glasnospodbuja veganstvo, nasprotuje pa kršenju človekovih pravic, rasizmu, nacionalizmu, homofobiji, kapitalizmu in organiziranim religijam.  


Najbolj brano