Kmetijska zemljišča brez gradbenih odpadkov

Izolska Komunala odstranjuje gradbene odpadke, ki so jih neznanci v zadnjih letih nakopičili nad portalom predora Markovec z izolske strani. Njihovo odstranitev ji je naložila inšpekcija za okolje Inšpektorata RS za okolje in prostor, stroške pa bo moral plačati lastnik zemljišča, država, oziroma v njenem imenu upravljalec Dars.

Komunala Izola že skoraj en mesec odvaža gradbene odpadke 
iznad portala predora Markovec. Kako to, da ni nihče videl tistih, 
ki so jih tja vozili?  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Komunala Izola že skoraj en mesec odvaža gradbene odpadke iznad portala predora Markovec. Kako to, da ni nihče videl tistih, ki so jih tja vozili?  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA >Okoljska inšpekcija se je obrnila na Komunalo, ker na nezakoniti deponiji prevladujejo gradbeni odpadki in ker je izolsko komunalno podjetje v Istri edino pristojno za ravnanje z gradbenimi odpadki, čeprav je nad predorom najti tudi nevarne snovi, plastiko, les.

Po prvotnih ocenah inšpektorjev so neznanci na zemljišče, s katerim upravlja Dars, odpeljali 6700 kubičnih metrov odpadkov. Direktor Komunale Denis Bele dopušča, da so jih nekoliko manj, njihovo odstranjevanje pa vrednoti na več sto tisoč evrov. Odpadke odstranjujejo že skoraj en mesec, zgolj s svojimi delavci in tovornjaki, sproti jih sortirajo in zmeljejo na deponiji za tovrstne odpadke na Baredih.

Tudi Božič mora odstraniti odpadke

Še več gradbenih odpadkov, 10.200 kubičnih metrov, je na zemljišču v lasti bližnjega kmeta Valterja Božiča. Inšpekcija je tudi njemu naložila odstranitev, postopke vodijo že od leta 2017. Na vprašanje, kdaj jih bo odstranil, nam včeraj ni želel odgovoriti. “Nič ne vem in nimam pojma, o čem govorite,” se je odzval.

Bele poudarja, da je takšno odstranjevanje precej “tvegano početje”, dokler jim Dars, ki ni neposredno nič kriv, ne bo povrnil stroškov, a so nam včeraj tam potrdili, da bodo Komunalin račun plačali. “Če pa bo policija odkrila storilca (aprila lani so pri okrožnem državnem tožilstvu v Kopru podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu, op. a.), bomo plačilo terjali od njega,” je bil jasen Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje.

Bele navaja še, da so si morali najprej zagotoviti dostop do deponije po parcelah, ki niso v lasti občine (po naših informacijah so v lasti bližnjega kmeta Valterja Božiča). Poskrbeti morajo tudi za odvoz plastike in drugih frakcij, za kar morajo izpeljati postopke javnega naročanja za nakladanje in prevoz. Ko bodo z odvozi končali, pa bodo morali obnoviti dostopno pot, kar jih bo stalo več deset tisoč evrov.


Najbolj brano