Dilema trga: kokoš ali jajce?

Po zgledu številnih drugih občin, ki imajo večja občinska središča, si je Občina Tolmin zadala nalogo, da bo oživela in za promet zaprla stari tolminski mestni trg s fontano. Vnaprej so vedeli, da bo zapleteno. Mnogo je nasprotujočih mnenj, ki jih snovalci občasno izzovejo z birokratsko nerodnimi potezami.

V Tolminu se mnogi sprašujejo, ali niso z načrtom o zapiranju trga s fontano začeli pri repu, namesto da bi pri glavi, to je s preselitvijo policijske postaje. Vseskozi se ve, da je selitev ena ključnih zadev, ker bi s tem pridobili parkirišča za stanovalce, trg pa bi bil brez tega, da vseskozi mimo vozijo policijski avtomobili, bolj vabljiv za obiskovalce. Načrti so v tem pogledu neusklajeni. S prenovo trga bodo po pripravah, za katere so dobili zajetno vsoto denarja EU, začeli čez približno dve leti. Za nič krive policiste novega domovanja še dolgo ne bo. Uredili naj bi ga v domu za zaščito in reševanje na Logu, za katerega imajo za zdaj zgolj idejo in lokacijo, denarja pa ne.

V Tolminu se mnogi sprašujejo, ali niso z načrtom o zapiranju trga s fontano začeli pri repu, namesto da bi pri glavi.

Trenutna začasna zapora, ki po lanskoletni enomesečni letos traja od 19. julija do 13. oktobra, se je začela klavrno. Trg je zaprt že več kot pol meseca, dogajanja pa ves ta čas ni bilo. Šele jutri se bo začelo z odprtjem bifeja in večernim dogodkom odprti oder z vabilom vsem, naj pokažejo, kaj znajo. Ali tisti, ki imajo kaj pokazati, sploh vedo za to, se bo izkazalo v sredo pod večer. Načrtovalci v Posoškem razvojnem centru so skupaj z Občino Tolmin zamujali pri iskanju gostincev, ki bi prevzeli začasni objekt pri fontani. Izgovarjajo se na krajevno skupnost. Na srečo so, kot se zdi, našli prava dva, ki v navezi obljubljata slovensko obarvano ponudbo, imata veliko zamisli in tudi organiziranje dogodkov jima ni tuje.

Primeri iz Slovenije in tujine razkrivajo, da se zapore starih mestnih jeder po začetnih konfliktih sčasoma izkažejo kot dobra odločitev. Ostaja pa večno vprašanje, kaj je prej, kokoš ali jajce. Avtor širše zapore v Ljubljani urbanist Janez Koželj je pred nekaj leti v Tolminu svetoval udarno zaporo starega trga, saj naj bi potem podjetniki in obiskovalci postopoma prišli. Tolmin je šibak s podjetniki in prebivalci, zato gre v smeri, da naj bi se prej vselili podjetniki s ponudbo. Če ne bodo spodbujali in subvencionirali, bodo odšli še tisti, ki v jedru vztrajajo.


Preberite še


Najbolj brano