Ob izolski urgenci nastaja pediatrična ambulanta

255.000 evrov ostanka prihodkov je polletni obračun pozitivnega poslovanja izolske bolnišnice. Ta je hkrati sredi izpeljave programa sanacije. Izvaja tudi novo naložbo - gradnjo pediatrične ambulante ob urgenci, namenjene tudi urgentnim primerom.

Ob urgentnem centru, kjer je službeni vhod za zaposlene, zdaj 
gradijo pediatrično ambulanto.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ob urgentnem centru, kjer je službeni vhod za zaposlene, zdaj gradijo pediatrično ambulanto.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Svet izolske bolnišnice (SBI) je včeraj pohvalil uspešno poslovanje, saj je SBI polletje sklenila s 255.000 evri presežka prihodkov nad odhodki, ob tem pa že vodi novo naložbo - gradnjo pediatrične ambulante nasproti urgentnega centra.

Nova pediatrična ambulanta

“Ta ambulanta bo ob rednem delu služila tudi za potrebe urgentnih malih bolnikov, čeprav SBI, tako kot vse druge regionalne bolnišnice, nima priznane urgentne pediatrične ambulante,” pravi direktor Radivoj Nardin. Za ureditev teh prostorov je SBI rezervirala lastne prihranke - za gradbena dela in opremo skupaj približno 350.000 evrov. Nared naj bi bila ob koncu leta.

Hkrati se SBI pripravlja na premestitev rentgenološkega oddelka iz prvega nadstropja v klet, saj bodo tam zaokrožili dejavnost rentgenologije ob nuklearni dejavnosti. Za ta namen je SBI že rezervirala lastni denar, približno 600.000 evrov. Zdaj se pripravlja na razpis za pripravo načrtov za ureditev teh prostorov.

Daljšanje čakalnih vrst

Svet je včeraj obravnaval tudi problematiko čakalnih vrst, ki so se na nekaterih področjih in ambulantah zadnje mesece še podaljšale.

Kaj je vzrok za to? Predsednica sveta SBI Maja Praček pravi, da je to zanimalo tudi njo in še nekaj drugih članov sveta. “Natančnih odgovorov, zakaj so se čakalne dobe podaljšale, sicer nismo slišali, smo pa vodstvu naložili, naj do naslednje seje pripravi podrobnejšo analizo. Obstajajo v grobem tri možnosti, prav zato želimo natančnejšo analizo.”

Pomanjkanje urologov je ob odhodu dveh zadnje leto spet podaljšalo čakanje na urologa, Nardin sicer pojasnjuje, da so se povezali z za to usposobljenimi in pristojnimi za “uvoz” strokovnjakov od drugod. “V resnih dogovorih smo z dvema urologoma iz Srbije, ki bi se z družinama preselila v Izolo. Vendar pa so postopki za to dolgi, saj morajo, med drugim, v Sloveniji znova opravljati strokovni izpit in izpit iz slovenščine,” našteva Nardin.


Najbolj brano