Vse več jih študira na slovenskih fakultetah

Brezplačen študij, štipendije, študentski boni, šolanje v slovenskem jeziku ... Vse to so prednosti, zaradi katerih vedno več dijakov iz slovenskega zamejstva študij nadaljuje na fakultetah v Sloveniji. Pred leti so ustanovili Klub zamejskih študentov, v katerega je trenutno včlanjenih 60 študentov iz zamejstva.

Člani Kluba zamejskih študentov (od leve proti desni) Andraž De 
Luisa, Ivo Ušaj, Jan Husu in Elia Riccobon tik pred odbojkarsko 
tekmo v sklopu Mladifesta, pri katerem tudi sodelujejo s sežanskimi študenti. Foto: Petra Mezinec
Člani Kluba zamejskih študentov (od leve proti desni) Andraž De Luisa, Ivo Ušaj, Jan Husu in Elia Riccobon tik pred odbojkarsko tekmo v sklopu Mladifesta, pri katerem tudi sodelujejo s sežanskimi študenti. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Na slovenskih srednjih šolah v Italiji opažajo med maturanti vse več zanimanja za študij v Sloveniji. Lani se je tako na slovenske fakultete vpisalo 12 od 40 maturantov Državnega znanstvenega liceja France Prešeren iz Trsta. “Iz pogovorov z dijaki je razbrati, da se za študij v Ljubljani namesto v Trstu odločajo zato, ker si želijo oditi proč od doma, pa tudi zato, ker se jim zdi, da so na italijanskih fakultetah bolj prepuščeni samim sebi,” je povedala Loredana Guštin, ravnateljica Državnega znanstvenega liceja France Prešeren.

Edini študentski klub, ki združuje zamejce, so ustanovili pred dobrimi petimi leti. “Razlog za ustanovitev je bil, da se je vsako let več mladih iz zamejstva vpisovalo na študij v Slovenijo, predvsem v Ljubljano in Koper. Klub nudi podporo pri pripravi dokumentacije, bodoči študentje pa lahko dobijo tudi marsikatero koristno informacijo,” je povedal Andraž De Luisa, predsednik kluba in študent ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko. V klub je trenutno včlanjenih 60 študentov s Tržaškega in Goriške.

Andraž De Luisa

predsednik Kluba zamejskih študentov

“Slovenski študenti so vedno znova presenečeni, da obstajamo, da smo rojeni v Italiji, ampak da smo Slovenci in govorimo slovensko. V Ljubljani o nas vedo malo.”

Srečni dobijo “zamejska” stanovanja

Pred vpisom na slovenske fakultete morajo zamejski dijaki priložiti kar nekaj dokumentov. “Za vsako stvar je potreben še kak dodaten dokument, ki ga je potrebno prevesti in overiti. Vse skupaj ni tako zapleteno, le na nekoliko več uradov je treba iti, pri tem pa ti zelo pomagajo izkušnje starejših študentov” je prepričan De Luisa.

Drugi izziv, še posebej v Ljubljani, je iskanje prebivališča. Sobo v študentskem domu nekoliko težje dobijo tisti, ki nimajo slovenskega državljanstva, poleg tega pa so težava tudi čakalne vrste. “Če imaš srečo, dobiš eno od “zamejskih” stanovanj. Gre za stanovanja, kjer se naši študentje že vrsto let menjujejo,” je povedal predsednik.

Klub se s svojimi člani vse bolj vključuje v študentsko dogajanje. Vsako leto sodelujejo na dogodku Škisova tržnica v Ljubljani, zadnja leta pa sodelujejo s Klubom študentov Sežana pri pripravi Mladifesta.

Če jih kraški sosedi dobro poznajo, je nekoliko drugače s študenti z drugih koncev Slovenije. “Vedno znova so presenečeni, da obstajamo, da smo rojeni v Italiji, ampak da smo Slovenci in govorimo slovensko. V Ljubljani o nas vedo malo,” je še dodal.

Težje bi bilo nadaljevati na italijanskih fakultetah

Prihod v novo okolje je za bivše dijake velik izziv, ki pa ga blaži bližina znanih obrazov. “Za nas je skorajda lažje, da nadaljujemo šolanje v znanem jeziku, zato bi bilo verjetno težje nadaljevati študij na italijanskih šolah,” je povedal Elia Riccobon, ki je ravnokar zaključil prvi letnik Fakultete za gradbeništvo. Kot prednosti navajajo še nižje življenjske stroške.

Izbira med Trstom in Ljubljano tako sploh ni bila težka. “Trst je mesto starih, Ljubljana pa je polna študentov,” so še povedali fantje.


Komentar novinarja

Petra Mezinec

Neobremenjeno v Slovenijo

Možnih odgovorov na vprašanje, zakaj se maturanti slovenskih srednjih šol v Italiji vse pogosteje odločajo za študij na fakultetah v Sloveniji, je veliko. Gotovo ni zanemarljiv razlog denar. V Sloveniji je, kot eni redkih držav na svetu, študij brezplačen. Življenjski stroški so pri nas, celo v glavnem mestu, precej nižji kot v Italiji, poleg tega pa zamejski študentje za študij v Sloveniji dobijo štipendije in so kot vsi študentje upravičeni do vrste ugodnosti, med bolj pomembne sodijo ...

Preberi več

Najbolj brano