Družinski prejemki bodo že avgusta višji

Prejemnike družinskih prejemkov, denarne pomoči in varstvenega dodatka bodo avgusta razveselili višji zneski, s 1. julijem so jih namreč uskladili. Na ministrstvu za delo pravijo, da z nedavno sprejetimi ukrepi skušajo zagotoviti hitrejše odločanje o pravicah, v sindikatu zdravstva in socialnega varstva pa opozarjajo, da so zamude še vedno mogoče.

Bo otroški dodatek postal univerzalni temeljni dohodek? Javna 
razprava o tem se bo začela septembra.
Bo otroški dodatek postal univerzalni temeljni dohodek? Javna razprava o tem se bo začela septembra. 

LJUBLJANA > Avgusta bodo morali centri za socialno delo odločati o približno 113.000 vlogah za različne pravice iz javnih sredstev, od štipendij do otroških dodatkov in subvencijah vrtca. Ministrstvo za delo je pripravilo več ukrepov, da bi bilo reševanje vlog za letne pravice čim hitrejše. S tem želi preprečiti zaostanke pri reševanju tovrstnih vlog, kakršni so bili lani jeseni.

Napovedali so, da novi dokumentarni sistem Krpan omogoča avtomatizacijo postopkov in hitrejše delo. Zdaj se samodejno pripravljajo vloge za podaljšanje pravic, avtomatsko se določa krog povezanih oseb, prav tako pa se avtomatsko določajo tudi dohodki in premoženje, ki ga upoštevajo pri ugotavljanju materialnega položaja povezanih oseb.

113.000

vlog za različne pravice iz javnih sredstev bo avgusta na mizi uslužbencev centrov za socialno delo

Pospešek pri državnih štipendijah

Od 1. avgusta dalje bodo zagotovili hitrejše reševanje vlog o pravicah iz javnih sredstev, predvsem o pravici do državne štipendije. Pospešili bodo tudi postopek priznavanja državne štipendije z možnostjo izdaje dopolnilnih odločb glede dodatkov. Center za socialno delo bo namreč izdal odločbo tudi, če še ne bo imel vseh podatkov za odločitev o dodatkih za uspeh in za bivanje. Tako bodo dijaki in študenti najprej dobili osnovno štipendijo. Ko pa bodo centri imeli tudi druge podatke, bodo izdali dopolnilno odločbo in dodatki bodo izplačani za nazaj. Dopolnilno odločbo bodo izdali le na zahtevo dijaka oziroma študenta.

Sindikat: zaradi podvajanja bo dela več

Sindikat zdravstva in socialnega varstva opozarja, da uvedba novega sistema Krpan na centrih za socialno delo ne pomeni hitrejšega in lažjega dela, celo nasprotno. “Uvedba Krpana dejansko pomeni občutno povečanje obsega dela v glavnih pisarnah centrov,” so opozorili. Krpan tako ni zagotovilo, da jeseni ne bo zamud pri odločbah o letnih pravicah, so posvarili. Na ministrstvu za javno upravo na očitke odgovarjajo, da se zaradi zajema fizičnih dokumentov v glavnih pisarnah postopki podaljšajo preprosto zato, ker je treba fizične dokumente digitalizirati, ostali postopki pa se skrajšujejo, saj nekatera opravila zdaj niso več potrebna. V centrih za socialno delo ugotavljajo, da se je postopek podpisovanja odločb bistveno skrajšal in poenostavil. Na ministrstvu še dodajajo, da sistem Krpan ni bil nikoli mišljen kot zagotovilo, da jeseni ne bo zamud pri odločbah o letnih pravicah, ampak je namenjen olajšanju dela zaposlenih.

Jeseni javna razprava o otroškem dodatku

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želi socialno politiko ločiti od družinske. S tem namenom bodo septembra začeli intenzivno javno razpravo o možnosti, da bi otroški dodatek postal univerzalni temeljni dohodek.


Najbolj brano