V 80 sodih namesto barve sumljiva snov

Finančna uprava je pred dnevi v Luki Koper zasegla večjo količino sumljivih snovi. Po lanskem rekordnem zasegu heroina v enem od zabojnikov so tokrat odkrili približno dve toni sestavin, ki jih uporabljajo za izdelavo amfetamina. Tovor je bil namenjen na Madžarsko.

V sodih bi morala biti barva za  označevanje cestišč Foto: FURS
V sodih bi morala biti barva za označevanje cestišč Foto: FURS

KOPER > Uslužbenci finančne uprave so v Luki Koper zasegli dve toni metil 3-okso-2-fenil butanoat (MAPA), snovi, ki naj bi se uporabljala za tako imenovane predhodne sestavine za izdelavo prepovedanih drog. Ta snov je uvrščena na seznam Evropske unije prostovoljnega spremljanja nekontroliranih substanc, so pojasnili na finančni upravi. Ni znano, da bi to snov uporabljali v legalnih dejavnostih, morda le za kakšne analize v znanstvenih laboratorijih. Je pa znana kot sestavina za izdelavo druge predhodne sestavine (BMK) za izdelavo amfetamina in metamfetamina.

Zabojnik, v katerem so našli nedovoljene snovi, je v koprsko pristanišče priplul iz Kitajske, namenjen pa je bil madžarskemu podjetju. V zabojniku bi morali biti sodi barve za označevanje cestišč - skupno štiri tone barve. Ob pregledu pa so uslužbenci finančne uprave ugotovili, da je bila prijavljena snov le v polovici sodov, v ostalih 80 pa je bila neprijavljena snov. O najdbi dveh ton zasežene snovi so obvestili policiste in pristojne organe na Madžarskem.

Snov ni na slovenskem seznamu prepovedanih drog

Na koprski policijski upravi so potrdili, da so jih uslužbenci finančne uprave pred dnevi obvestili o zabojniku, v katerem je bilo 160 sodov blaga z barvo za označevanje cestišč. Uslužbenci finančne uprave so po pregledu sodov ugotovili, da je v njih neznana bela prašnata snov. Ker je bila snov pakirana na različne načine in ker se je razlikoval tudi barvni odtenek snovi, so posumili, da bi lahko šlo za prepovedano snov, so pojasnili na policiji.

Koprski kriminalisti so opravili ogled zabojnika in sodov. Zavarovali so vzorce prašnate snovi in jo poslali na analizo v nacionalni forenzični laboratorij. “Po opravljeni analizi je bilo ugotovljeno, da sporni material ni vseboval prepovedanih drog niti predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog, ki so razvrščene v uredbi o razvrstitvi prepovedanih drog,” so dodali. Ker zasežena snov ni na slovenskem seznamu prepovedanih drog, bodo kriminalisti na koprsko državno tožilstvo poslali le poročilo. V nekaterih državah je ta snov že uvrščena med prepovedane substance.

Med zasegi prepovedanih snovi v koprskem pristanišču je v zadnjem času odmeval tudi rekordni zaseg heroina v zabojniku, ki je na pot odplul že maja lani iz Irana. V turškem pristanišču so ga pretovorili na drugo ladjo, ki je nato z vročim tovorom priplula v Koper. Uslužbenci koprskega finančnega urada so podrobno pregledali dokumentacijo zabojnika in presodili, da je tovor v njem tvegan. Zato so se odločili, da ga bodo temeljito pregledali. Najprej so njegovo notranjost pregledali z mobilnim skenerjem, nato pa so odprli vrata ...

Kot smo poročali, so takoj zaznali jedek vonj, zaradi katerega tudi službeni pes, izurjen za odkrivanje prepovedanih drog, tovora ni mogel pregledati. V vrečah, v katerih bi moralo biti lepilo za ploščice, so nato odkrili več kot 300 kilogramov izjemno čistega heroina. Pošiljatelj je bilo podjetje iz Irana, prejemnik pa slovenska družba, ki se ukvarja s keramiko in kopalniško opremo.


Najbolj brano