Bazene brez tušev inšpekcija lahko zapre

Strah pred kerozinom je v Istro že prinesel ukrepe za varčno uporabo pitne vode. Iz tušev na plažah voda ne teče več, a ponekod bodo pipe morali odpreti. Zdravstvena inšpekcija je namreč sporočila, da morajo tuši ob bazenih delovati, saj jih bo v nasprotnem primeru inšpekcija zaprla.

ISTRA > Zdravstvena inšpekcija je pozvala istrske občine, naj upravljalce kopališč obvestijo, da morajo tuši na tistih kopališčih, kjer so tudi bazeni, obratovati. Navodilo je skladno s Pravilnikom o tehničnih ukrepih in zahtevah za varno obratovanje kopališč in za varstvo pred utopitvami na kopališčih.

Če se upravljalci navodil ne bodo držali, bo morala zdravstvena inšpekcija bazene zapreti. Higiena v bazenih ostaja tudi v času redukcije pitne vode na prvem mestu.

Zalivajo 500.000 evrov vredno travo

Navodilo so že prebrali in ga upoštevajo v Adrii Ankaran. Direktor Aleš Semeja pravi, da je družba Adria sprejela dodatne ukrepe za varčevanje s pitno vodo. Tuši ob morski plaži ne delujejo več, prav tako ne zalivajo več zelenic ob hotelu in odpovedali so se pranju delovnih vozil. “V družbi Adria tudi sicer s pitno vodo varčujemo ne glede na to, ali obstaja pomanjkanje v sistemu ali ne. Za bazenska kopališča kot polnilno vodo uporabljamo izključno morsko vodo, ob plaži in v kampu pa poleti ne zalivamo zelenic,” pojasnjuje Semeja.

Šest tušev ne deluje več niti v javnem kopališču Žusterna, zato pa voda še zmeraj teče iz dveh tušev ob odprtem bazenu. Skladno z navodili zdravstvene inšpekcije, pravi Duško Madžarović, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za šport, ki upravlja s kopališčem v Žusterni.

“Privarčevali bomo veliko vode. Zdaj je še bolj očitno, kako potratno se obnašamo s to dobrino, zato so razmisleki o plačljivih tuših še bolj na mestu. Upamo pa, da bo to največ, čemur se bomo morali ob tej redukciji vode odpovedati,” dodaja Madžarović. Glede na to, da zavod upravlja tudi z nogometnimi igrišči na Bonifiki, Madžarović poudarja, da igrišča še zmeraj škropijo, čeprav veliko redkeje kot običajno: “Travnate površine so vredne 500.000 evrov in bi nastala velika finančna škoda, če bi se trava posušila. Zato jo zalivamo, a res minimalno in upamo, da bo trava na stadionih ostala živa.”

V Hotelih Bernardin goste prav tako že pričakujejo obvestila, da je oskrba s pitno vodo varna, a jih prosijo za racionalno porabo. Navodil zdravstvene inšpekcije se bodo zanesljivo držali, še dodajajo.

Agencija RS za okolje (Arso) v vrtini pri Hrastovljah sicer še naprej zaznava koncentracije mineralnih olj. Enako kot v minulem tednu se onesnaženje kaže v eni vrtini, medtem ko na ostalih merilnih mestih podatki ne kažejo nanj. Vrednosti koncentracij mineralnih olj v vrtini P19 so v nedeljo v prvem zajemu znašale 0,5 miligrama na liter, v drugem pa 0,8 miligrama na liter, kar je podobno kot v soboto.

Vino res ni voda

Medtem ko Istra varčuje, pa je vodo v svojo marketinško zgodbo vpletla tudi družba Vinakoper. Postavila je velik plakat, z njega pa sporoča, naj ljudje ne skrbijo, če ni vode, saj lahko pri njih kupijo vino.

Nekatere je reklama razburila, saj menijo, da gre za neprimerno izkoriščanje morebitne krize s pitno vodo zaradi izlitja kerozina blizu vodnega zajetja. Iz stranke Oljka so direktorja Vinakoper pozvali kar k odstopu.

Borut Fakin, direktor Vinakoper, včeraj ni bil dosegljiv za pojasnila, iz družbe pa so sporočili, da se s kampanjo nikakor niso želeli norčevati iz težav, ki jih prinaša izliti kerozin. “Obdobje suše in večje porabe vode smo zaradi turistične sezone želeli izpostaviti na drugačen način. Glede na odzive ljudi nam je z marketinškega vidika uspelo, zato kampanjo ocenjujemo kot pozitivno in ne vidimo razloga, da bi plakate umikali. Prepričani smo, da je sporočilo kampanje jasno, tako da so tisti, ki premorejo kanček smisla za humor, sprejeli sporočilo z nasmehom. Ne glede na nesrečo s kerozinom, katere razsežnosti se vsekakor zavedamo in je nikakor ne podcenjujemo, je poletje čas dopustov in sproščenosti,” so iz Vinakopra povedali za Radio Koper.


Najbolj brano