Župan je imel tokrat srečo

Potrpežljivost se je piranskemu županu Đeniu Zadkoviću tokrat obrestovala. Čeprav je še prejšnji teden projekt ribiškega pristanišča na Seči padel v vodo in z njim tudi 2,1 milijona evrov, kolikor bi lahko naložbi namenila EU, je včeraj dobil podporo večine svetnikov. Tudi zato, ker je uspel v tednu dni pripraviti predstavitev projekta, s katero je prepričal pomembno večino lokalne politike.

Resnici na ljubo bi lahko projekt izglasovali že prejšnji teden, ko je bil izid tesnih osem glasov za in osem proti, če ne bi Robert Fakin iz liste Naš kraj tik pred glasovanjem zapustil sejne sobe. Če je Naš kraj skupaj s tremi predstavniki italijanske narodne skupnosti ribiškemu pristanišču tokrat dal vse svoje glasove, pa so kratko dramsko enodejanko uprizorili svetniki Gibanja za občino Piran (GZOP), pridružila pa sta se jim še predstavnika strank Levica in SDS. Zaradi domnevno nelegalnega početja župana Đenia Zadkovića so zapustili sejo ter na Tartinijevem trgu čakali na izid glasovanja.

Z vnemo, s katero želijo novi politični obrazi spremeniti načine odločanja, želijo utrditi svoj položaj kritične skupine, zavezane predvolilnim obljubljam, da bodo delali “drugače”.

Nelegalni naj bi bili razlogi, s katerimi je župan svetnikom v odločanje še enkrat ponudil ribiško pristanišče na Seči in jih povabil na izredno sejo. Očitek o nelegalnosti včerajšnjega sklepa, s katerim se občina lahko loti izvedbe projekta gradnje ribiškega pristanišča, pa bo še nekaj časa odmeval na družbenih omrežjih in spodkopaval verodostojnost piranskih odločitev.

Vnema, s katero želijo novi politični obrazi spremeniti načine odločanja v občini, je po eni strani hvalevredna, saj želijo utrditi svoj položaj kritične skupine, zavezane predvolilnim obljubljam, da bodo delali “drugače”. Doslej je ta “drugače” prinesel pomisleke glede vseh projektov, ki so v sedanjem proračunu. Res je proračun, ponovimo, pripravila še stara občinska oblast in ga kot popotnico, kar je običajno, pripravila za novoizvoljenega župana. Po drugi strani pa po razpadu koalicije med Đeniom Zadkovićem in Gibanjem za občino Piran ter izstopom župana in tesnih sodelavcev iz GZOP ostaja še zmeraj živ občutek, da je vsak projekt priložnost za prepričevanje župana, naj odstopi. Stare koalicije razpadajo, nove pa kljub temu nastajajo. Robert Fakin včeraj, na primer, seje ni zapustil tik pred glasovanjem.


Preberite še


Najbolj brano