Za bistriške kopalce avtobus in knjige na plaži

Iz Ilirske Bistrice v juliju in avgustu vsak delovnik odpelje bolj ali manj poln avtobus kopalcev v Mošćeničko Drago na Hrvaškem. Občani, predvsem mladi in upokojenci, s pridom izkoristijo možnost poceni prevoza, ki ga subvencionira občina. Ilirskobistriška knjižnica pa je v tamkajšnjem kampu vzpostavila tudi premično zbirko knjižnega gradiva.

V Mošćeničko Drago se je s kopalnim avtobusom doslej odpeljalo 
povprečno 30 potnikov na dan.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
V Mošćeničko Drago se je s kopalnim avtobusom doslej odpeljalo povprečno 30 potnikov na dan.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA, MOŠĆENIŠKA DRAGA > Kopalni avtobus, ki je že tradicionalen, z manjšimi vmesnimi prekinitvami vozi že desetletje, zadnja tri leta pa Občina Ilirska Bistrica organizira prevoze od 1. julija do 30. avgusta vsak delovni dan. Edini pogoj je, da se zbere vsaj deset potnikov.

Avtobus s postajališča pred Domom na Vidmu odpelje ob 8. uri zjutraj, iz Moščenićke Drage pa se vrača ob 17.30. K dobremu odzivu občanov prispevajo tudi ugodne vozovnice, ki jih subvencionira občina.

Ugodne vozovnice

Vozovnice za kopalni avtobus, ki jih subvencionira občina, potniki kupijo pol ure pred odhodom v prostorih TIC-a v Domu na Vidmu. Za otroke do deset let je prevoz brezplačen, otroci, stari od deset do 16 let, dijaki in študenti ter upokojenci in brezposelni plačajo šest, ostali pa deset evrov. Za dijake in študente, ki so člani Kluba študentov Ilirska Bistrica, pa s še dodatnim popustom vozovnica stane tri evre.

Imajo tudi “bistriško” plažo

“Cene vozovnic so res ugodne, zato bi bilo škoda, da tega ne izkoristimo. Veliko nam pomeni tudi to, da se družimo,” nam je ob vrnitvi povedal Emil Novak, ki se v družbi še nekaj prijateljev z avtobusom na kopanje odpelje trikrat na teden. “Vedno gremo na 'bistriško' plažo, kjer imamo svoj prostor. Mi starejši tudi popazimo na mladino, jim čuvamo nahrbtnike, medtem ko se kopajo, da jim kdo kaj ne ukrade. Zadovoljni smo tudi, da lahko na Vidmu pustimo avtomobil cel dan. Lepše in ugodneje skoraj ne bi moglo biti,” je zadovoljna tudi Majda Škabar. S ponudbo in ugodnimi cenami vozovnic so zadovoljni tudi dijaki in študenti, ki jih na parkirišču po prihodu pričakajo starši. Eden od njih pove, da so za svoje otroke tako brez skrbi, medtem ko uživajo s prijatelji na morju.

Letošnji kopalni avtobus je tudi sicer bolj mladostno obarvan, pove direktorica bistriškega TIC-a Maja Uljan. “Veliko je dijakov, starejših osnovnošolcev in študentov. Število potnikov pa je odvisno tudi od vremena. Letos nam je bilo doslej kar naklonjeno, tako da je avtobus odpeljal prav vsak dan.”

Na poletni avtobus med Štanjelom in Devinom tudi turisti

Že vrsto let poletni avtobus med vikendi in prazniki vozi tudi med Štanjelom in Devinom. Odhodi iz Štanjela so ob 9., 14. in 19. uri, iz Devina pa ob 10.10, 15.10 in 20.10. Avtobus se ustavi v Hruševici, Tupelčah, Kobjeglavi, Gabrovici, Tomačevici, Komnu in Gorjanskem na slovenski strani ter v Šempolaju, Nabrežini, Sesljanu in Devinu v Italiji. Cena je odvisna od vstopne točke, za celo pot od Štanjela do Devina je treba odšteti 2,65 evra. “Opažamo, da avtobus uporablja tudi vse več turistov. V poletnih mesecih je v Štanjelu več tujih obiskovalcev, ki jim skušamo predstaviti možnosti za odhod na morje in ogled še enega gradu,” je povedal Urban Grmek Masič iz štanjelskega TIC-a. Goste tudi spodbujajo, da avtobus izkoristijo za ogled odprtih kleti po Krasu. Letos pa avtobus, ki bo vozil do 31. avgusta, ponuja še eno novost - na njem je pet mest za kolesa. Kolesarji si lahko del Krasa ogledajo s kolesom, del pa z avtobusom. Letošnja pomembna novost v turistični ponudbi pa je tudi brezplačna krožna avtobusna linija za prevoz koles od slovenske Istre do Krasa, ki povezuje Koper, Kozino, Škocjanske jame, Divačo, Štanjel, Sežano, Lipico in Kozino. Do 22. septembra ga lahko med vikendi uporabljajo kolesarji, avtobus pa Koper zapusti trikrat dnevno, ob 8., 13. in 18. uri. PEM

Lani našteli 1000 uporabnikov

V povprečju naštejejo 30 potnikov na dan, se je pa lani ob lepem vremenu že zgodilo, da sta odpeljala kar dva avtobusa. Lani so v celi sezoni zabeležili prek tisoč uporabnikov kopalnega avtobusa. Ker se ti v Ilirsko Bistrico pripeljejo z različnih koncev občine, z nakupom vozovnice dobijo tudi brezplačno dnevno dovolilnico za parkiranje na parkirišču ob Domu na Vidmu. Kot še poudarja Uljanova, je kopalni avtobus obogatil poletno ponudbo občine, obenem pa prispeva k dvigu kakovosti življenja občanov.

Po knjigo na recepcijo kampa

Za kakovostno preživljanje prostega časa na plaži pa je poskrbela ilirskobistriška Knjižnica Makse Samsa, ki je za občane, ki se s kopalnim avtobusom vozijo v Moščenićko Drago, skoraj do plaže pripeljala tudi knjige. “Prisluhnili smo želji naših uporabnikov, ki jim knjig tako ne bo treba nositi s seboj,” pravi direktorica knjižnice Damijana Hrabar in dodaja, da na ta način tudi promovirajo poletno branje. Premična zbirka 230 knjig je ta četrtek mesto dobila na recepciji kampa Draga, nedaleč od postajališča kopalnega avtobusa. Knjižnica jo je vzpostavila v sodelovanju z lastnikom kampa Luko Valenčičem, sicer Bistričanom, ki je v ta namen kupil tudi lične police.

Prve bralce so sprejeli še isti dan in glede na povpraševanje so včeraj tja že poslali tudi slikanice za otroke. Brezplačno bodo knjige, med katerim po besedah Hrabarjeve prevladujejo romani za lahkotnejše poletno branje, za izposojo na voljo tako bistriškim kopalcem kot gostom kampa.

Premične zbirke pa so bralcem celo leto na voljo tudi na Snežniku, Sviščakih in Mašunu, kjer jih menjujejo na dva do tri mesece oziroma zbirke dopolnjujejo glede na povpraševanje, do lanskega zaprtja pa je bila na voljo tudi gostom kampa Preluk pri Opatiji, kjer so bil obiskovalci, kot še pravi Hrabarjeva, nad to možnostjo navdušeni, zato dober odziv pričakujejo tudi na novi lokaciji.


Najbolj brano