Vzajemna draži, Adriatic Slovenica in Triglav za zdaj še ne

Zavarovalnica Vzajemna je včeraj sporočila, da bo septembra podražila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Polna mesečna premija brez popusta bo 35,67 evra, s triodstotnim popustom pa 34,60 evra. Adriatic Slovenica in Triglav z odločitvijo o podražitvi še čakata.

Izdatki za zdravstvo so se močno povečali, pravijo v Vzajemni, zato 
bodo jeseni podražili premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Drugi dve zavarovalnici za zdaj podražitve ne načrtujeta.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Izdatki za zdravstvo so se močno povečali, pravijo v Vzajemni, zato bodo jeseni podražili premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Drugi dve zavarovalnici za zdaj podražitve ne načrtujeta.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

Kot so včeraj sporočili iz Vzajemne, gre za uskladitev premij z rastjo odhodkov za zdravstvo, ki je posledica visoke rasti stroškov za zdravstvene storitve in s tem višjih odhodkov v zdravstvu, zato bodo septembra prisiljeni povišati premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Polna mesečna premija brez popusta bo znašala 35,67 evra, s triodstotnim popustom pa 34,60 evra.

Iz Vzajemne sporočajo, da je odločitev nujna zaradi anomalij v zdravstvu, ki vplivajo na visoko rast stroškov. Napovedujejo tudi pogovore s pristojnimi za obvladovanje stroškov in zagotavljanje dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema. Vzajemna je letos zabeležila visoko rast stroškov zdravstvenih storitev zaradi povečanega obsega zdravstvenih storitev, njihovih višjih cen in zaradi programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje.

3,7

evra bo septembrski dvig premije dodatnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni

Za letos so v Vzajemni v poslovnem načrtu načrtovali 5,5-odstotno povečanje povprečnih odhodkov za zdravila in zdravstvene storitve, a gibanja v prvem polletju in ocene do konca leta kažejo, da bo to povišanje devetodstotno. Na ta račun je imela že v prvih štirih mesecih letošnjega leta več kot dva milijona evrov izgube pri dopolnilnem zavarovanju in bi ta bila ob koncu leta še štirikrat višja. Vzajemna že tri leta zapored beleži negativen izid pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju (kumulativno 11,3 milijona evrov).

Zaradi gospodarske rasti zadnja leta ustvarja ZZZS višje prihodke, večajo se tudi odhodki ZZZS. Letos je v finančnem načrtu ZZZS predvidena rast odhodkov za 7,26 odstotka. Višji odhodki so načrtovani za povečanje dostopnosti zdravstvenih storitev, skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu, dogovorjeno povišanje plač in zagotovitev boljše oskrbe zavarovanih oseb.

“Višji odhodki ZZZS pomenijo hkrati višja doplačila k zdravstvenim storitvam za državljane brez zavarovanja oziroma višje breme za zavarovance z dopolnilnim zavarovanjem. Te napovedi mora pri načrtovanju in zagotavljanju svojega stabilnega poslovanja na področju dopolnilnega zavarovanja upoštevati tudi Vzajemna,” sporočajo iz zavarovalnice.

Poleg Vzajemne v Sloveniji dodatno zdravstveno zavarovanje ponujata še Adratic Slovenica in Triglav. V AS v tem trenutku sicer ne načrtujejo povišanja premije, če pa se trendi povečevanja obsega doplačil iz prve polovice letošnjega leta ne bodo spremenili, pa bo po njihovih navedbah korekcija premije potrebna. “Pozorno spremljamo rezultate, datuma in obsega morebitne spremembe premije pa danes ne moremo napovedati,” so navedli. Adriatic Slovenica je premijo dopolnilnega zavarovanja sicer nazadnje spremenil marca, ko se je s 30,34 evra povišala na 31,98 evra.

V zavarovalnici Triglav pa napovedujejo, da bodo tako kot do sedaj “cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev”. O morebitni spremembi premije bodo zavarovance in javnost pravočasno obvestili.


Najbolj brano