Stop za plažne tuše in pršilce, zalivanja bo bistveno manj

Uporaba vode na ulicah istrskih mest se je nekoliko spremenila. Po pozivu k varčni uporabi pitne vode so na nekaterih plažah tuše zaprli, a ne povsod, zelenice in ulice bodo čistili z alternativnimi vodnimi viri in ne več z vodo iz omrežja Rižanskega vodovoda. Goste k varčni uporabi vode spodbujajo tudi v hotelih.

Do nadaljnjega bodo tuši na koprskih plažah ostali suhi.
Do nadaljnjega bodo tuši na koprskih plažah ostali suhi.  

ISTRA > Koprsko komunalno podjetje je že pred dnevi uvedlo ukrepe za zmanjšanje porabe vode, od včeraj pa so bolj opazni tudi za prebivalce in obiskovalce. “Včeraj smo fontano ob vstopu v mestu zaprli, zelenice pa bomo le enkrat na teden zalivali s pitno vodo. Ostale dneve bomo zalivali z vodo iz alternativnih virov. Prav tako smo včeraj zaprli tuše in pitnike na plaži, pršilce vode na Ukmarjevem trgu, medtem ko bodo javna stranišča odprta,” ukrepe pojasnjuje direktor Marjetice Alfred Draščič. Vsakodnevnega jutranjega čiščenja ulic ne nameravajo zmanjšati, uporabljali pa bodo le vodo iz alternativnih virov, med katerimi so voda iz Vanganelskega jezera, vodnjak na Brolu, omenjena fontana, kjer je 250 kubičnih metrov vode, in drugi viri. V poštev bi lahko prišlo tudi črpanje iz reke Rižane do dela, kjer se sladka voda meša s slano.

Komunalno podjetje Okolje, ki upravlja več kopališč v piranski občini, prh na plažah ne bo pustilo suhih. Pravijo, da so na tuših zaporni ventili, ki se mehansko ustavijo, na plažah bodo okrepili tudi nadzor nad porabo vode. K varčnejši porabi vode bodo, tako upajo, prispevala tudi obvestila v petih jezikih. V njih gostom sporočajo, da na plažah do nadaljnjega veljajo posebni varčevalni ukrepi pri porabi vode, zato bodo redno nadzorovali in spodbujali k racionalni rabi vode.

Podražitev zaradi elektrike

Rižanski vodovod od drugih vodovodov, Istarskega in Kraškega, kupuje več vode, kot bi jo sicer. Se bo to kmalu poznalo na naših položnicah? Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj zagotavlja, da se položnice za vodo zaradi železniške nesreče ne bodo podražile, češ da bodo dodatne stroške morale plačati Slovenske železnice, ki so nesrečo povzročile. “Železnicam sem to že povedal,” pravi, prepričan, da se bodo z generalnim direktorjem družbe Dušanom Mesom dogovorili na lep način. O višini dodatnih stroškov pa se ne more izreči, “dokler traja agonija”. Kljub temu dopušča, da bodo vodo že v kratkem podražili zaradi spremenjenih okoliščin na trgu. “S 1. junijem je Kraški vodovod podražil ceno vode za devet odstotkov. Temu je botrovala dražja elektrika. Njihov edini vodni vir je podtalnica, za njeno črpanje je potrebna električna energija,” pojasnjuje. Rižanski vodovod od Kraškega vodovoda vse od nesreče dobiva 90 litrov vode na sekundo.Dražjo elektriko bodo kmalu tudi sami občutili. “Pogodba, ki smo jo imeli sklenjeno z enim od dobaviteljev, je potekla in zdaj iščemo novega. Ponudniki pa so elektriko podražili za 40 odstotkov.” V Rižanskem vodovodu ob tem poudarjajo, da v Istri še vedno pijemo eno najcenejših vod na Primorskem, češ da kubični meter stane 0,86 evra, v kar pa ni vštet davek oziroma druge dajatve. MC

“V Talasu Strunjan smo po priporočilih Rižanskega vodovoda z včerajšnjim dnem na plaži, ki jo upravljajmo, na tuših zaprli vodo,” so povedali v Termah Krka. Do najmanjše potrebne mere so omejili zalivanje zelenic, goste in zaposlene pa še nadalje opozarjajo in osveščajo o varčni rabi pitne vode.

V hotelih LifeClass so se na ukrepe za varčno uporabo vode pripravili že v začetku julija in k racionalni rabi pozvali zaposlene. Pripravili so tudi obvestilo v petih jezikih, s katerim goste pozivajo k večkratni rabi brisač in racionalni rabi vode med tuširanjem v sobah ter na plaži. “V naslednjih dneh imamo v načrtu interne ukrepe, s katerimi bomo še dodatno pripomogli k manjši porabi vodnih virov, tako da bomo v določenem obsegu omejili tuširanje na plažah, čiščenje površin v okolici hotelov ter zalivanje zelenic,” še pravijo v hotelih LifeClass.

Poziva k varčni rabi niso preslišali niti v družbi OMV. V njihovih avtopralnicah pri pranju vozil tako uporabijo do 80 odstotkov reciklirane vode. So pa v izogib nekontrolirani porabi vode v času delne redukcije z včerajšnjim dnem zaprli svoje samopostrežne avtopralnice na bencinskem servisu Bonifika.


Najbolj brano